MAME SU BILE U PRAVU

Pravilno držanje važno je za vaše zdravlje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.07.2011 12:55
  • Objavljeno 14.07.2011 u 11:43
žena joga meditacija

žena joga meditacija

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

'Ispravi se! Nemoj sjediti pogrbljena!' Koliko ste puta čuli tu uputu od svoje mame? Znanstvenici sada tvrde da dobro držanje nije važno samo za dobar dojam, nego i za zdravlje

Majke svih generacija upozoravaju djecu da jedu ravne kralježnice. Znanstvena istraživanja sada to potvrđuju: držite li se pravilno, podići ćete prag tolerancije prema bolu. Pogrbljeno tijelo je, tvrde, osjetljivije na neugodne situacije.

U istraživanju su ispitanicima postavljeni tlakomjeri-narukvice koji bi reagirali kada bi oni osjetili bol. Ispitanici su zamoljeni da izvedu tri joga poze prije nego što bi im ponovno stavili narukvice. Osnovna joga poza, u kojoj su leđa ravna, a stopala raširena, pokazala je najveću toleranciju na bol, navodi su u članku objavljenom u Journal of Experimental Social Psychology.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu zaključili su da držanje neke osobe utječe na njezin doživljaj bola. Ispitanici koji su sjedili pogrbljeni bili su osjetljiviji na bol. Ranija su istraživanja pokazala da takozvana 'moćna poza' s raširenim, umjesto prekriženim rukama povećava lučenje testosterona, hormona koji povećava toleranciju na bol.

Ovi rezultati sugeriraju da bismo se kada nas boli, umjesto da se skvrčimo poput lopte, trebali uspraviti, isprsiti se i raširiti noge koliko god je moguće.
Ova su saznanja važna i za medicinske djelatnike koji bi pacijentima, sugerira se, trebali savjetovati da stoje uspravno, isprave ramena i trude se biti u stabilnoj pozi.

'Osjećaj bola u istoj je mjeri psihička, koliko i fiziološka činjenica', navodi se u zaključcima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi