PARADOKS RECESIJE

Pravi razlog zbog kojeg žene toliko troše na odjeću

02.10.2012 u 09:19

Bionic
Reading

Unatoč krizi, žene troše petinu svojih primanja na garderobu uvjerene kako će tako brže napredovati u karijeri

Zaboravite poslovne ciljeve i dobivanje bonusa: izgledati dobro na radnom mjestu prioritet je mnogih žena, piše Daily Mail.

Novo istraživanje tvrdi kako je sve češće na djelu natjecanje u odijevanju, a taj trend žene stoji više od 40.000 kuna godišnje. Više od dvije trećine žena osjećaju pritisak radne okoline da na poslu budu dobro odjevene i stoga na garderobu troše čak 18 posto svoje plaće.

Jedna od četiri žene kaže da je svjesno promijenila način odijevanja kako bi se natjecala s kolegicama, a šezdeset posto ih je kupilo novu odjeću samo kako bi napredovale u karijeri. Istraživanje je također pokazalo da žene često stav o svojim kolegicama donose na temelju njihovog odijevanja.

Više od polovice žena priznalo je da prosuđuju svoje kolegice na temelju onoga što nose u uredu, a više od trećine ih je zabrinuto što će drugi misliti budući da često nose istu odjeću.

Studija je pokazala da žene usvajaju nove taktike odijevanja kako bi se borile s konkurencijom na radnom mjestu. 'Namjerno ili slučajno, često podsvjesno etiketiramo osobe na temelju odjeće koju nose', objašnjava voditeljica tvrtke Brother UK Marketing and Communications koja je provela istraživanje. 'Teška gospodarska klima natjerala je ljude da se snažno i svim sredstvima nameću na poslu kako bi napredovali na korporativnoj ljestvici.'

Grace Woodward, slavna modna stilistica koja je radila na ovom istraživanju, kaže kako unatoč teškoj financijskoj krizi žene troše više novca na garderobu uvjerene kako će tako brže i više napredovati.
'Ovo istraživanje pokazuje koliko je u uredu važan izgled te kako žene svjesno koriste odjeću kao alat za napredovanje.'