piet oudolf

Prave cvjetne oaze: Ovi vrtovi su neki od najljepših koje ćete vidjeti

21.04.2023 u 08:56

  • +4

Vrtovi Pieta Oudolfa

Izvor: Profimedia / Autor: Josie Elias / Alamy / Alamy / Profimedia

Bionic
Reading

Proljeće je sezona uređenja vrtova, a za sjajne ideje najbolje je zaviriti u rad onih koji biljke i vrtove poznaju u dušu. Toj skupini svakako pripada Piet Oudolf, najveći živući dizajner krajolika na svijetu. Upravo zahvaljujući njemu nastali su neki od najpoznatijih svjetskih vrtova

Vjerojatno je pretjerano reći da je svatko prošao kroz vrt Pieta Oudolfa. No, stotine milijuna ljudi jesu: nizozemski dizajner krajolika je glavni mozak High Line i Battery Parka u New Yorku, Lurie Gardena u Millennium Parku u Chicagu, londonskog parka Queen Elizabeth, ulaza u Botanički vrt u Torontu i Vitra Campusa u Njemačkoj.

To su samo neki, a trenutno ga većina smatra najpoznatijom osobom u tom području. 'Uvijek sam imao snažan osjećaj da bih mogao učiniti nešto drugačije', rekao je Oudolf ranije. 'To se dogodilo kad sam upoznao biljke.'

Nova knjiga Piet Oudolf: At Work dokazuje koliko je njegov utjecaj neupitan.

Fotografska antologija njegovih najvećih radova na otvorenom, kao i poetska oda njegovoj kreativnosti (zahvaljujući nekoliko uvrštenih eseja njegovih suvremenika), nudi potpuni pogled na Oudolfa i njegovu ostavštinu.

'Oudolf je uspio emancipirati dizajn sadnica kao oblik umjetnosti sam po sebi, izvodeći ga iz njegove niše na veliku pozornicu', piše njegov kolega vrtlar Cassian Smith.

Jednako fascinantni, baš kao i fotografije krajnjih rezultata njegovih projekata, su crteži koje Oudolf koristi za planiranje.

Izbirljive, šarene i dinamične, izgledaju kao apstraktne karte, a ne kao skice, s pastelnim botaničkim rubovima koji se prelijevaju jedni u druge i raširenim stenografskim znakovima za biljke poput tamnoružičaste ehinaceje, ljubičaste ruske kadulje i narančastog helenija.

Dokazuje to i potez Hausera & Wirtha, jednog od brojnih Oudolfovih klijenata, koji je njegove skice smatrao toliko vještima da su održali posebnu izložbu u svojoj galeriji Somerset 2014.

Oudolf je zaslužan za osnivanje pokreta New Perennial, koji zagovara vrtove koji koriste trajnice, odnosno trave i biljke koje niču svake godine, a ne umiru nakon samo jedne godine.

Njegovi su dizajni su zasljepljujućih razmjera i sadrže bogat raspon flore; njegov projekt za Vitru, primjerice, uključivao je više od 200 vrsta i ukupno 36 tisuća trajnica.

Rezultat? Vrtovi koji djeluju poput prirodnih livada i krajolika, gdje je struktura jednako važna kao i boja. 'Vrt nije pejzažna slika koju gledate, već dinamičan proces koji se uvijek mijenja', kaže Oudolf.

Njegov rad čista je inspiracija, a vrtovi ljepotom oduzimaju dah. Prije nego li se bacite na sadnju i uređenje vlastite cvjetne oaze, zaronite u čaroban svijet Pieta Oudolfa.