acne studios

Prati ga luđačka popularnost: Što je to tako posebno kod kariranog šala duginih boja?

21.02.2024 u 22:00

Bionic
Reading

Stil koji je predstavio Acne Studios iznjedrio je jedan od najvećih trendova po pitanju zimske mode u posljednje vrijeme

Karirani uzorak duginih boja teško je, gotovo nemoguće, ne zamijetiti. Može se uočiti na šalovima u gradovima diljem svijeta, uključujući one u kojima se temperature rijetko približavaju ništici. Ti su šalovi dostupni u velikoj paleti boja i mogu se kupiti za stotine dolara u robnim kućama ili za desetke dolara od uličnih prodavača. Nose ih različiti ljudi pa se mogu vidjeti u podzemnoj željeznici, ali i kroz prozore luksuznih automobila s vozačem.

Originalni dizajn od mješavine mohera predstavio je brend Acne Studios 2019. godine. Dug više od 2,5 metara, ovaj stilski dodatak nosi naziv Vally, a košta malo manje od 300 eura i može, osim kao šal, poslužiti kao pokrivač, s obzirom na to da je klasičan model širok između 1,2 i 1,8 metara.

'Švedski brend godinama je prodavao iznimno duge šalove prije nego što je predstavio Vally, model koji se ističe duginim bojama', rekao je Mattias Magnusson, izvršni direktor Acne Studiosa. Šal je, dodao je, inspiriran vintage stolicom presvučenom plišanom kariranom tkaninom.

'Naš se tim oduševio osmišljavanjem ideja koje se temelje na tom vintage komadu', rekao je Magnusson.

Baš poput drugih šalova s potpisom Acne Studiosa, Vally se može prepoznati po velikoj pravokutnoj bijeloj etiketi koja je dizajnirana na način da podsjeća na oznake na vunenim pokrivačima poput onih iza kojih stoje stoljetne marke kao što su Hudson's Bay i Woolrich. Magnusson ističe i da su neki počeli nositi šal s etiketom okrenutom tako da je svi vide.

Predstavnik Acne Studiosa rekao je da se prodaja kariranog Vallyja u duginim bojama povećavala svake godine otkako je lansiran. Stil se prodaje na više od 380 lokacija diljem svijeta u trgovinama brenda te kod drugih prodavača. A to uključuje trgovinu Acne Studiosa u Singapuru, gdje temperature rijetko idu ispod 23 stupnja, a Magnusson dodaje da je upravo ondje šal – rasprodan.

Thom Bettridge, voditelj odjela za kreativu i sadržaj za e-trgovinu Ssense, koja prodaje Vally od 2019., rekao je da njegova popularnost ima 'puno veze s internetskom kulturom odijevanja' te da predstavlja 'pokazatelj koliko naše kulture stvaraju, a ne diktiraju korisnici'.

'Ovaj šal ne nalazi se posvuda zato što ga je nosila neka slavna osoba. Njegova popularnost krenula je od temelja, a ne od vrha prema dolje', kaže Bettridge.

Rickie De Sole, direktorica ženske mode u Nordstromu, koji također prodaje ovaj šal od 2019., opisala ga je kao 'dobru foliju za minimalističku odjeću'. 'Dodaje šarenilo ako nosite uparenu odjeću', kaže, ističući da se ne može sjetiti nijednog šala koji je postao tako široko prihvaćen posljednjih godina.

Ovaj dizajn privukao je i brojne ljubitelje mode koji ipak traže kako napuniti ormar komadima nižih cijena. U pokušaju da idu u korak s trendom, a ne potroše previše, postoje i teme na Redditu koje objašnjavaju kako plesti DIY verzije, a kopije prodaje AliExpress, kineska stranica za e-trgovinu poznata po prodaji krivotvorene robe, kao i ulični prodavači u New Yorku koje neki možda više povezuju s jeftinim pašminama nego s kopijama luksuzne robe.

  • +5
Acne Studios - šal Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Popularnost ovog šala toliko je narasla da su ga počeli opisivati kao – sveprisutnog. I dok je veći dio modnih obožavatelja potpuno osvojen ovim dizajnom, neke 'šal dekica' u duginim bojama nije impresionirao. Tako su na TikToku osvanula videa u kojima se modne ljubitelje nagovara da nose neke druge šalove. Neki su se čak dobro zabavljali slažući različite memeove, a jedan od njih imao je natpis: 'Ako vidite ovaj šal u svom susjedstvu, vaša stanarina raste.'

Magnusson iz Acne Studiosa na rast popularnosti ovog stila ima pak posve drugačiju reakciju: 'Volio bih da sam to zaštitio autorskim pravima', rekao je.

REVIJA ACNE STUDIOS

Spektakularna revija brenda o kojem svi govore ostavila je ljubitelje mode bez daha

Pogledaj galeriju