DOBAR POTICAJ

Pranje zuba smanjuje opasnost od srčanih bolesti

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 27.05.2010 19:20
  • Objavljeno 27.05.2010 u 18:04
osmijeh zubi

osmijeh zubi

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Opasnost od bolesti srca 70 posto je veća u osoba koje ne održavaju oralnu higijenu, u usporedbi s onima koji peru zube dvaput na dan, objavio je znanstveni časopis British Medical Journal

Odnos između srčanih bolesti i bolesti desni već 20 godina zaokuplja znanstvenike. Skupinu istraživača pod vodstvom Richarda Watta s University Collegea u Londonu zanimalo je utječe li učestalost pranja zuba na opasnost od srčanih bolesti.

Stručnjaci su analizirali podatke o životnim navikama više od 11.000 odraslih u Škotskoj (pušenje, tjelesnu aktivnost, oralnu higijenu) te upalne markere u njihovoj krvi.

Ti podaci su potom povezani s podacima o hospitalizaciji i smrtnim slučajevima od posljedica kardiovaskularnih bolesti u Škotskoj do prosinca 2007.

Rezultati studije pokazali su da oralna higijena općenito zadovoljava - 62 posto ispitanika odlazilo je zubaru svakih šest mjeseci, a 71 posto ih je pralo zube dvaput na dan.

Kad su u istraživanje uključeni rizični čimbenici za nastanak kardiovaskularnih bolesti (socijalni status, debljina, pušenje, obiteljska anamneza), znanstvenici su utvrdili da su ispitanici koji su prali zube manje od dvaput na dan imali 70 posto veći rizik da će oboljeti od onih koji su to činili dvaput.

Ljudi s lošijom oralnom higijenom imali su i znatno veću količinu upalnih markera u krvi (C reaktivnog proteina i fibrinogena). 'Naši rezultati ne samo da potvrđuju nego i osnažuju hipotezu o povezanosti oralne higijene i opasnosti od kardiovaskularnih bolesti', zaključio je prof. Watt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi