HIPNOTIČKI TRZAJ

Poznat vam je iznenadni trzaj koji vam ne da zaspati? Evo što ga može uzrokovati

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 13.02.2020 16:35
  • Objavljeno 13.02.2020 u 16:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Odilon Dimier / PhotoAlto / Profimedia

Vjerojatno vam je poznata situacija kad se, u trenucima kada vaše misli lagano napuštaju stvarnost i tik prije nego iz snenog stanja prijeđete u potpuni san, iznenada dogodi onaj trzaj nekog dijela vašeg tijela koji vas trzne i iz sna. Znate li što uzrokuje ovu pojavu i može li se ona spriječiti?

To što u tim trenucima najvjerojatnije doživljavate naziva se hipnotički trzaj, otkriva u razgovoru za Huffington Post obiteljska medicinska sestra Ellen Wermter.

Hipnotički trzaj jedan je od oblika mioklona, nevoljnih trzaja mišića među koje se ubraja i štucanje.

'Ovi trzaji nisu dobrovoljni, vrlo su kratki i iznenadni, a često se javljaju u prvoj fazi spavanja - vrlo laganoj prolaznoj fazi između budnosti i dubljeg sna', objašnjava Wermter.

Tijekom ove drjemljive faze sna dolazi do opuštanja mišića, što naš mozak ponekad protumači kao pad pa pokrene kontrakciju mišića. Hipnotički trzaji, koji se nazivaju i 'počeci sna', mogu se događati bez nekog razloga, ali mogu ponekad proizlaziti iz nekog temeljnog medicinskog problema.

Postoje i određeni čimbenici koji mogu povećati vjerojatnost doživljavanja hipnotičkog trzaja, a među njih ubrajamo stres, naporno vježbanje i određene lijekove kao što su inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI).

'Hipnotički trzaji uobičajeni su kod zdravih ljudi, ali može ih potencirati umor, nedostatak sna ili upotreba stimulansa (kofein i slično)', objašnjava za HuffPost Alex Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

Iako se radi uglavnom o dobroćudnim trzajima oko kojih ne treba previše brinuti, u situacijama kad se redovito događaju i ne daju vam da lako zaspete ipak bi trebalo porazgovarati s liječnikom.

U rijetkim slučajevima hipnotički trzaji mogu biti znak nekog temeljnog medicinskog poremećaja, objašnjava Wermter i podsjeća da je uvijek dobro provjeriti nešto što se ne smatra uobičajenim a ustrajno je.

Uzrok može biti i apneja u snu, poremećaj pri kojem se disanje opetovano zaustavlja tijekom spavanja, što ponekad može uzrokovati kontrakcije mišića.

'Kad su dišni putevi blokirani i razina kisika u krvi padne, mozak šalje signal za uzbunjivanje, a taj signal može biti i u obliku trzaja mišića', kaže Wermter.

Ne postoji isproban i dokazan način s kojim bi se spriječilo ovo noćno trzanje mišića, ali možete napraviti nešto za smanjivanje vjerojatnosti njihovog pojavljivanja.

'Držite se redovnog rasporeda spavanja i zadržavajte u tihom i ugodnom okruženju', savjetuje Wermter.

Kontrola razine stresa i pažnja koju posvećujete konzumaciji kofeina mogu vam također pomoći.

'Ako imate običaj popodne piti kavu, pokušajte smanjiti podnevni unos. Možda vam to pomogne da rjeđe doživljavate hipnotičke trzaje', kaže Dimitriu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!