HIPNOTIČKI TRZAJ

Poznat vam je iznenadni trzaj koji vam ne da zaspati? Evo što ga može uzrokovati

13.02.2020 u 16:35

Bionic
Reading

Vjerojatno vam je poznata situacija kad se, u trenucima kada vaše misli lagano napuštaju stvarnost i tik prije nego iz snenog stanja prijeđete u potpuni san, iznenada dogodi onaj trzaj nekog dijela vašeg tijela koji vas trzne i iz sna. Znate li što uzrokuje ovu pojavu i može li se ona spriječiti?

To što u tim trenucima najvjerojatnije doživljavate naziva se hipnotički trzaj, otkriva u razgovoru za Huffington Post obiteljska medicinska sestra Ellen Wermter.

Hipnotički trzaj jedan je od oblika mioklona, nevoljnih trzaja mišića među koje se ubraja i štucanje.

'Ovi trzaji nisu dobrovoljni, vrlo su kratki i iznenadni, a često se javljaju u prvoj fazi spavanja - vrlo laganoj prolaznoj fazi između budnosti i dubljeg sna', objašnjava Wermter.

Tijekom ove drjemljive faze sna dolazi do opuštanja mišića, što naš mozak ponekad protumači kao pad pa pokrene kontrakciju mišića. Hipnotički trzaji, koji se nazivaju i 'počeci sna', mogu se događati bez nekog razloga, ali mogu ponekad proizlaziti iz nekog temeljnog medicinskog problema.

Postoje i određeni čimbenici koji mogu povećati vjerojatnost doživljavanja hipnotičkog trzaja, a među njih ubrajamo stres, naporno vježbanje i određene lijekove kao što su inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI).

'Hipnotički trzaji uobičajeni su kod zdravih ljudi, ali može ih potencirati umor, nedostatak sna ili upotreba stimulansa (kofein i slično)', objašnjava za HuffPost Alex Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

Iako se radi uglavnom o dobroćudnim trzajima oko kojih ne treba previše brinuti, u situacijama kad se redovito događaju i ne daju vam da lako zaspete ipak bi trebalo porazgovarati s liječnikom.

U rijetkim slučajevima hipnotički trzaji mogu biti znak nekog temeljnog medicinskog poremećaja, objašnjava Wermter i podsjeća da je uvijek dobro provjeriti nešto što se ne smatra uobičajenim a ustrajno je.

Uzrok može biti i apneja u snu, poremećaj pri kojem se disanje opetovano zaustavlja tijekom spavanja, što ponekad može uzrokovati kontrakcije mišića.

'Kad su dišni putevi blokirani i razina kisika u krvi padne, mozak šalje signal za uzbunjivanje, a taj signal može biti i u obliku trzaja mišića', kaže Wermter.

Ne postoji isproban i dokazan način s kojim bi se spriječilo ovo noćno trzanje mišića, ali možete napraviti nešto za smanjivanje vjerojatnosti njihovog pojavljivanja.

'Držite se redovnog rasporeda spavanja i zadržavajte u tihom i ugodnom okruženju', savjetuje Wermter.

Kontrola razine stresa i pažnja koju posvećujete konzumaciji kofeina mogu vam također pomoći.

'Ako imate običaj popodne piti kavu, pokušajte smanjiti podnevni unos. Možda vam to pomogne da rjeđe doživljavate hipnotičke trzaje', kaže Dimitriu.