PRIPAZITE

Povratak na posao utječe na dječji uspjeh u školi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.11.2010 11:26
  • Objavljeno 02.11.2010 u 10:12
mama, dijete

mama, dijete

Izvor: Corbis / Autor: Norbert Schaefer/Corbis

Istraživanje koje je trajalo od 1960. dokazalo je da vrijeme povratka majke na posao nakon rođenja bebe utječe na budući dječji uspjeh u školi te na pojavu eventualnih problema u ponašanju

Istraživanje koje je potrajalo čak pet desetljeća dokazalo je koliko je važna vrijeme koje majke provode s bebama u njihovim prvim godinama. Prema rezultatima istraživanja, problemima su najmanje izložena djeca čije se majke na radno mjesto vraćaju nakon djetetove treće godine.

Djeca će biti puno uspješnija u školi te će se bolje snaći u društvu ako je majka s njima provela barem prvu godinu nakon rođenja. Međutim, dulje odgađanje povrataka na radno mjesto bolje je za bebe, tako da su bebe čije su se majke vratile na posao dvije ili tri godine nakon porođaja puno uspješnije. Kako tvrdi istraživanje Sveučilišta Kalifornija, upravo taj 'tajming' povratka na posao ima najveću ulogu.

Puno radno vrijeme umjesto skraćenog radno vremena ili ostanka kod kuće, može biti uzrokom kasnijih problema ponašanja u djece. No na uspjeh i ponašanje mališana, tvrdi istraživanje, utječe financijska i obiteljska struktura.

Bebe čije su majke samohrane ili imaju niska primanja, majčin povratak ne doživljavaju pretjerano stresno, jer upravo povratak na posao i primanje plaće smanjuje stres u cijeloj obiteljskoj zajednici.

Za razliku od njih, bebe koje žive s oba roditelja, a majke se vrate na posao za tri godine nakon njihova rođenja imaju veće izglede za razvoj problema u ponašanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi