MALI TRIKOVI

Postanite uspješniji u komunikaciji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.10.2011 10:29
  • Objavljeno 07.10.2011 u 09:42
razgovor tinejdžeri

razgovor tinejdžeri

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Neke osobe zbilja nemaju problema s uspostavljanjem komunikacije – s lakoćom započinju razgovor i brzo sklapaju prijateljstva, dok je to drugima pak veliki kamen spoticanja. Bez brige, i za to ima lijeka

Školska godina je krenula, a tebi se čini kao da si potpuno izostavljen/a iz svih druženja i dogovora, a za to okrivljuješ svoje loše komunikacijske sposobnosti. Nije ništa izgubljeno jer se komunikacijske vještine također mogu poboljšati uz nekoliko malih trikova.

Lijepa riječ otvara sva vrata:
nitko se nije naljutio na pozitivni komentar ili kompliment, pa ukoliko imaš priliku, možeš npr. pohvaliti nečiju kul majicu, torbu, frizuru ili sl. Dakako, bez pretjerivanja jer laskanje izaziva sasvim suprotan efekt. No ako nekome kažeš nešto lijepo, sigurno je da ćeš izazvati pozitivne reakcije jer su ljudi skloni lijepo misliti o onima koji lijepo misle o njima.

Neka tvoja pitanje budu složenija: formuliraj svoje pitanje tako da osoba na njega ne može odgovoriti samo s 'da' ili 'ne'. U suprotnom bi odgovor mogao biti potpuno besmislen i nimalo ohrabrujući za tebe. Umjesto npr. 'Jesi čuo/la novu stvar od Paramorea?' radije upitaj: 'Kako ti se sviđa nova stvar od Paramorea?' Naravno, pažljivo promatraj reakciju jer ćeš moći zaključiti treba li razgovor nastavljati ili nekoga samo gnjaviš s nečim što ga nimalo ne zanima.

Pokaži zanimanje za sugovornika: razmisli što bi moglo biti zgodan povod za razgovor. Ukoliko postoji nešto u što je ta osoba uložila određeni trud i čime se izdvaja (npr. stil odijevanja, sjajno piše ili crta, briljira u nekom školskom predmetu ili sportu), to je izvrstan povod za konverzaciju. Svatko voli da njegov/njezin trud bude primijećen i da bude pohvaljen za to, pa ga o tome možeš nešto pitati te tako početi razgovor.

Pažljivo slušaj:
ovo se posebno odnosi na ljude koji su sramežljivi, pa im vođenje razgovora ne ide najbolje. Naime, mnogi zbog straha da će konverzacija stati u glavi vrte što će sljedeće reći ili što bi bilo zanimljivo za pitati, pa zaborave slušati sugovornika, što može biti vrlo kontraproduktivno. Ovako propuštaju čuti puno zanimljivih stvari na koje se mogu nadovezati i postaviti gomilu pitanja kako bi razgovor glatko tekao. Osim toga, ako si stidljiv/a, koncentriranjem na sugovornika zaboravit ćete na vlastitu tremu i manje ćeš se bojati da ćeš nešto glupo reći.

Govor tijela:
kako ćeš postaviti svoje tijelo dok se obraćaš drugima, jako je važno. Ukoliko prekrižiš ruke na prsima, ostavit ćeš jako loš i negativan dojam. Ovako postavljene ruke čist su znak agresije i zatvorenosti, što sigurno ne želiš. Stoga lagano nagni glavu prema osobi s kojom razgovaraš, ruke opusti uz tijelo ili ih lagano savij u laktovima. Također, cijeli gornji dio tijela možeš lagano nagnuti prema osobi s kojom želiš razgovarati, ali pripazi da ne upadaš u njezin prostor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi