Svjetski dana djece

Poruka hrvatskih UNICEF-ovih veleposlanika: Mir i jednakost za svako dijete!

20.11.2022 u 16:00

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana djece koji se obilježava 20. studenoga, UNICEF-ovi nacionalni veleposlanici, Slaven Bilić i Bojana Gregorić Vejzović, izbornici Zlatko Dalić i Hrvoje Horvat te rukometaš Luka Stepančić poslali su poruku kako žele mir i jednakost za svako dijete

'Kad je riječ o pravima djece, svi smo isti tim, jedino zajedno možemo svijet učiniti sigurnijim i boljim mjestom za svako dijete', istaknuto je u priopćenju UNICEF-a.

Kako bi naglasili važnost zajedništva u ostvarivanju istog cilja, okupili su UNICEF-ove nacionalne veleposlanike Slavena Bilića i Bojanu Gregorić Vejzović, izbornike Zlatka Dalića i Hrvoja Horvata, rukometaša Luku Stepančića te djecu i mlade u videu 'Navijajte s nama za svako dijete!'.

Video je sportskog karaktera, a njime su zajedno poslali poruku: 'Dosta je podjela! Zaustavimo diskriminaciju! Želimo mir i jednakost - za svako dijete!'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Youtube

Dodatno, u povodu Svjetskog dana djece, Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell te Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište zajedno su poslali važnu poruku o zaštiti dječjih prava u digitalnom svijetu. Autori Konvencije o pravima djeteta prije 33 godine nisu mogli ni zamisliti koliko će se djetinjstvo transformirati zahvaljujući digitalnoj tehnologiji i internetu.

Naime, diljem svijeta djeca sve ranije pristupaju internetu, ali ga i koriste sve duže. U razdoblju od 2010. do 2020. godine, vrijeme koje su djeca provela na internetu u mnogim se zemljama gotovo udvostručilo, a pandemija bolesti COVID-19 izazvala je nagli porast vremena koje djeca provode pred ekranom te se procjenjuje se da djeca u Europi na internetu provode 6 do 7,5 sati dnevno. Zato je važno podučiti djecu, njihove roditelje, skrbnike i učitelje, kako prepoznati rizike na internetu, razumjeti što je stvarno, a što lažno te kako maksimalno iskoristiti digitalne prilike.

Svakog 20. studenoga obilježava se Svjetski dan djece, jer je na taj dan 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta - međunarodni dokument koji štiti dječja prava.

Od klimatskih promjena, obrazovanja i mentalnog zdravlja do iskorjenjivanja rasizma i diskriminacije, djeca i mladi dižu svoj glas o pitanjima koja su im važna i pozivaju odrasle na stvaranje bolje budućnosti, istaknuto je iz UNICEF-a.