KANCEROGENE TVARI

Popularne 'crocsice' opasne su za zdravlje!

06.08.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Kako je otkriveno, čak šest od deset modela papuča različitih proizvođača sadržavalo je kancerogene tvari koje se u ljudski organizam mogu unijeti putem obuće

Popularne 'crocksice', ljetne papuče koje tijekom ljetnih dana rado nose i mladi i stari, uopće nisu bezazlene. Naime, njemačko istraživanje pokazuje da su 'kroksice' štetne te da mogu izazvati rak.

Kako je otkriveno, čak šest od deset modela papuča različitih proizvođača sadržavalo je kancerogene tvari koje su u ljudski organizam mogu unijeti putem kože, piše Tagesspiegel. Ono što posebno zabrinjava jest da su štetne tvari pronađene i u originalnim papučama marke Crocs, a ne samo u kopijama.

Nakon ovakvih rezultata istraživanja njemački mediji su se podigli na noge kako bi upozorili javnost na moguće opasnosti. Stručnjaci savjetuju da se izbjegava popularna ljetna obuća, a ako je se baš ne želite odreći, onda je nikako ne nosite na bosu nogu, nego isključivo na čarape.

Njemački stručnjaci ističu kako su najštetnije 'crocksice' crne boje jer sadržavaju posebno opasne tvari. Ako se ne želite odreći popularne ljetne obuće, onda svakako prilikom kupnje dobro otvorite oči, ali i osjetilo njuha. Naime, ako osjetite slatkasti miris na papučama, nikako ih ne kupujte jer to je pouzdan znak da se u takvoj obući nalaze štetne tvari.

Iz tvrtke Crocs poručuju da obuću proizvode prema europskim standardima te da nisu upoznati s detaljima istraživanja, pa ga stoga ne žele niti pretjerano komentirati.