NJEGA PODRUČJA OKO OČIJU

Pomlađen pogled na svijet

14.01.2011 u 07:55

Bionic
Reading

Specijalizirane kremice, gelovi i serumi za njegu najosjetljivijeg dijela tijela mogu svašta. Nažalost, ne mogu baš sve!

Zašto bore prvo nastaju oko očiju? Zato što je koža na tom dijelu lica najtanja, a masno tkivo oko očiju prvo počinje 'propadati'. Dodamo li tome utjecaj suhog i onečišćenog zraka, štetno sunčevo zračenje, facijalnu mimiku i kroničnu neispavanost, treba li čuditi da prvi izdajnički znakovi starenja nastaju baš oko očiju.

Zašto to područje ne možemo njegovati običnim kremama, nego specijaliziranim, često skupljim preparatima? Jer bi teksture i formulacije krema za lice djelovale kontraproduktivno, 'preopteretile' bi tanku i osjetljivu kožu, a podočnjake učinile natečenijima. Uz to, specijalizirani preparati za njegu područja oko očiju sadrže posebno formulirane tvari koje ju hidratiraju i zatežu.

Koji su najučinkovitiji sastojci za borbu protiv bora? Ako vam koža inače burno ne reagira na derivat vitamina A, možete koristiti preparate na bazi retinola, koji stimulira obnovu stanica i proizvodnju kolagena, po kakvim su poznati brendovi poput RoC-a ili Olaya. Izrazitu hidrataciju i zategnutost kože pospješuju hijaluronska kiselina i ceramidi, kakvima obiluju proizvodi za njegu kože Estée Lauder i Elizabeth Arden.

Nažalost, ne postoji sastojak koji može ukloniti tamne kolobare. Razlozi tamnih podočnjaka mogu biti genetske naravi, možemo ih uzrokovati kroničnim umorom i neispavanošću ili mogu biti znak nekog drugog problema, recimo bubrežne disfunkcije. Usprkos tome, specijalizirani preparati pogled će učiniti 'svježim', a kožu hidratiranom.

Kremice laganih, gelastih tekstura protiv prvih bora oko očiju počinjemo koristiti u drugoj polovici 20-ih i ulaskom u 30-e. U kasnijoj dobi, sve je više onih koji su spremnih svakih šest do osam mjeseci izdvojiti pozamašnu svotu ne bi li problem iritantnih bora, tzv. crow's feet riješili injekcijama botulin toksina.