ŽIVOPISNO I UPEČATLJIVO

Pomalo zaboravljeni trendovi iz ludih 70-ih ponovno su in; evo kako postići tu estetiku

12.04.2023 u 18:39

Bionic
Reading

Na valu popularnosti velikog hita Amazon Primea, serije 'Daisy Jones i šestorka' s Elvisovom unukom, lijepom Riley Keough u glavnoj ulozi, raste zanimanje i za stilovima ludih sedamdesetih

Modni znalci već neko vrijeme ističu kako se stilovi 80-ih i 90-ih lagano ispuhuju i kako je došlo vrijeme za nešto posve drugačije.

Hrabri uzorci, retro stilovi, teatralnost u vidu resica, živih boja, izvezene i heklane odjeće, boho estetike i etno komada, vraća se na velika vrata, a sve zahvaljujući popularnosti serije 'Daisy Jones i šestorka' ('Daisy Jones and The Six')

Serija bilježi ogromnu popularnost pa je tako i 'Let Me Down Easy' koju izvodi istoimeni izmišljeni rock bend iz 1970-ih, ostala broj jedan na iTunesu, a i njihov Spotify račun je u velikom zaletu s milijunima slušatelja

Za kostime junaka nove serije Amazon Primea, koja opisuje spektakularni uspon i propast izmišljene rock grupe iz 1970-ih, zaslužna je kostimografkinja Denise Wingate.

Priča se temelji na istoimenom romanu Taylor Jenkins Reid koja je, iako ne govori istinitu priču, inspirirana grupom Fleetwood Mac, britanskim bendom koji je osnovan kasnih šezdesetih i koji je za kostimografkinju serije, Denise Winget, poslužila je kao inspiracija za kreiranje mnogih izgleda i stajlinga koje nose protagonistice.

Čak je vrlo uspješno osmišljena nova estetika upravo oko stajlinga glavne junakinje, Daisy Jones, nazvan 'Coastal Cowgirl'.

'Od početka smo znali da je jako važno da odjeća koju nose likovi u seriji izgleda realistično. Odrasla sam u LA-u, šuljala sam se u klubove, išla na turneje s bendom kao stilistica... Jako sam dobro poznavala to razdoblje', kaže Wingate, dodajući da je velik utjecaj na priču imao legendarni bend Fleetwood Mac.

Dodaje i da su je inspirirale velike modne ikone toga vremena kao što su Stevie Nicks, Patti Smith ili Bianca Jagger. Riječ je o sjajnim odjevnim predmetima, od kojih su neki preuzeti i s buvljaka ili iz second-hand trgovina, ali i s potpisima velikih dizajnera tog trenutka poput Halstona čiju pelerinu nosi Daisy na pozornici u posljednjoj epizodi. Treba spomenuti i da je glavni ženski lik imao je više od stotinu različitih stajlinga u ovoj seriji.

U seriji možemo vidjeti dva potpuno različita stila odijevanja. S jedne strane, komadi koje koriste u svakodnevnom životu kao što su odjevni predmeti od trapera, printovi cvijeća, široki i lepršavi odjevni predmeti kao i kaputi s krznom. A, s druge strane, odjeća koju nose na pozornici gdje prevladava ekstravagancija sa šljokicama, metalik i prozirnim tkaninama.

Ako vam se sviđaju sedamdesete, evo što morate znate o modnom stilu ovog razdoblja:

  • +7
Serija 'Daisy Jones and The Six' Izvor: Profimedia / Autor: Amazon / Everett / Profimedia

Coastal Cowgirl estetika

Riječ je o trendu koji možda najbolje definira estetiku serije. Riječ je o tzv. western, odnosno kaubojskom stilu, no u svom najljetnijem izdanju 'kaubojke s obale'. Oživljavanje je to modnog stila koji je dominirao prošlog ljeta, s udobnim gležnjačama od brušene kože, slamnatim šeširima, trapericama od ispranog denima... Nešto u čemu biste se mogli bez problema pojaviti i na nekom ljetnom festivalu poput npr. Coachelle.

Boho chic

Sedamdesete karakterizira opušten i ležeran look, a druge strane, boho chic stil definiran je dugim i lepršavim bijelim haljinama, tratinčicama za glavu i detaljima od čipke na košuljama. Bez sumnje, to je najkarakterističniji stil lika Camile Álvarez uz npr. haljine s cvjetnim uzorkom.

Resice

Ovaj trend već smo uočili i na modnim pistama brendova kao što su Bottega Veneta, Etro, Diesel, Jil Sander pa čak i Versace. Divna Zarina haljina s XL resicama sjajno izgleda s npr. kaubojkama i cool šeširom.

Šeširi

Ovo je modni detalj koji će dati onu završnu cool notu svakoj modnoj kombinaciji. U svojoj ponudi ga imaju i high street brendovi, ali i poznate modne kuće. Uparite ga s trapezicama, kratkim topom, prslukom od brušene kože....

Traper

Traper je omiljena tkanina glavnih junaka i junakinja serije pa smo ih vidjeli puno puta i u trapericama širokih nogavica, midi suknjama, traper košuljama...

  • +33
Daisy Jones & The Six Izvor: Promo fotografije / Autor: Lacey Terrell/Prime Video

Prsluci

Ovaj odjevni predmet, osobito oni koji su ukrašeni vezom, čipkom ili čak resama totalni su hit i spasit će vas i u onim situacijama kad ne znate kako se odjenuti zbog promjenjivog vremena.

Heklana odjeća

Uz lan, heklani komadi su najpopulatniji tijekom vrućih mjeseci osobito ako su načinjeni od prirodnih tkanina. U seriji primjerice prevladavaju zemljani tonovi poput krem ili smeđe i na najbolji način utjelovljuju boho esenciju sedamdesetih.

Kaubojske čizme

Posve je jasno kako će kaubojske čizme i dalje biti omiljena obuća. Čizme do koljena, na petu ili ravne, srebrne, u raznim jarkim bojama ili s originalnijim printovima apsolutno su must have i nosite ih kulerski uz vruće traper hlačice ili lepršave ljetne haljine s cvjetnim uzorkom.