OZBILJNE POSLJEDICE

Pomaknuo se sat: Evo kako promjena vremena utječe na zdravlje

26.03.2017 u 10:17

Bionic
Reading

Prešli smo na ljetno računanje vremena, a dok neke vesele dulji ljetni dani koji će trajati sve do konca listopada, druge će pogoditi sat vremena sna manje, ali i brojne zdravstvene tegobe koje nosi pomicanje kazaljki na satu. Istražili smo kakve sve ozbiljne zdravstvene posljedice nosi prelazak na ljetno računanje vremena

Iako dobivamo dodatni sat svjetla uvečer, gubimo ga ujutro kad treba ustati na posao pa buđenje iz sna dok je vani još mrak mnogima teško pada. Znanstvenici tvrde kako pomicanje satova s dva na tri sata može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.

Iako se sat vremena ne čini mnogo, naglo pomicanje sata može itekako utjecati na naše zdravlje. S proljetnom promjenom vremena automatski moramo ranije u krevet, a mnogi od nas se na to teško priviknu. Po riječima američkih stručnjaka za poremećaje u spavanju, većina ljudi gubi 40 do 50 minuta sna u prvih nekoliko dana privikavanja, što može poremetiti normalno funkcioniranje organizma.

Istraživanja su pokazala kako je promjena vremena uzrokovana pomicanjem sata (i u ožujku i u listopadu) povezana s brojnim tjelesnim i psihičkim tegobama. Istražili smo kakve sve ozbiljne zdravstvene posljedice može imati prelazak na ljetno računanje vremena, te koji je najbolji način da se, što je moguće brže i lakše, priviknete na ovu vremensku promjenu.

Opasnost od pobačaja

Ljetna promjena vremena može stvoriti rizik kod žena koje su se podvrgnule oplodnji in vitro, a koje su ranije pobacile. U istraživanju objavljenom u Chronobiology Internationalu rizik od pobačaja mnogo je veći za ovu skupinu žena koje su se na izvantjelesnu oplodnju odlučile u razdoblju unutar 21 dana od početka ljetnog računanja vremena u odnosu na oplodnju tijekom ostatka godine.

Zanimljivo je da istraživanje nije pokazalo nikakvu povezanost između povećanog rizika od pobačaja i jesenskog pomicanja sata u listopadu niti u bilo koje drugo doba u godine.

Pojačan broj srčanih i moždanih udara

Srčani udar nije jedini kardiovaskularni rizik povezan s pomicanjem sata. Preliminarnim istraživanjima predstavljenim na godišnjoj konvenciji neurologa u SAD-u 2016. utvrdilo se kako se stopa rizika od moždanog udara u Finskoj povećala za osam posto tijekom prva dva dana od početka prelaska na ljetno računanje vremena u odnosu na dva tjedna prije i nakon pomicanja sata, a isti rezultati zabilježeni su i kasnije u listopadu.

Starije osobe te osobe koje boluju od karcinoma imaju najveći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tijekom tog ranjivog razdoblja. Poremećen san može doprinijeti povišenom krvnom pritisku i lošem mentalnom zdravlju, a oba simptoma predstavljaju glavne uzročnike srčanog i moždanog udara.

Umor i nedostatak koncentracije

Manjak sna najčešće dovodi do jasnih znakova poput kroničnog umora i smanjene produktivnosti na poslu. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Applied Psychology 2012., prvoga radnog dana nakon pomicanja sata, Google je zabilježio znatno više pretraga sadržaja zabavnog karaktera poput videa na Youtubeu, što upućuje na manjak koncentracije kod osoba koji su toga dana bile na svom radnom mjestu. Umjesto da su obavljali svoje poslovne dužnosti toga dana, mnogi su zbog manjka sna i umora surfali internetom.

Tinejdžeri su najviše iscrpljeni

Srednjoškolci su posebno ranjiva skupina kada je u pitanju gubitak sna uslijed ljetnog računanja vremena s obzirom na to da im bioritam otežava prilagodbu i ustajanje sat vremena ranije.

Istraživanje iz 2015. koje se bavilo ispitivanjem sna pokazalo je kako ljetno računanje vremena kod tinejdžera dovodi do neispavanosti, odgođene reakcije i smanjenja koncentracije. Velika iscrpljenost postaje ozbiljan problem ako je tinejdžer vozač. Postoji nekoliko istraživanja koja su potvrdila povećan broj automobilskih nesreća u svijetu u danima koji su uslijedili nakon proljetne promjene vremena u ožujku.

Glavobolja cluster

Za osobe koje pate od vrste glavobolje cluster, rijetkog ali iznimno bolnog poremećaja, razdoblje prelaska na novo računanje vremena predstavlja najgore doba godine, pogotovo u toplijem razdoblju u kojem je i puno više svjetla. Kod osoba koje pate od ove vrste glavobolje zabilježene su pojačane glavobolje tijekom proljetne i jesenske promjene vremena te tijekom ljetnog i zimskog solsticija.

Što tvrde stručnjaci?

Ideja usvajanja zakona o ljetnom računanju vremena diljem Europe trebala je doprinijeti smanjenju potrošnje električne energije, no taj se pomak nije dogodio. Specijalistica javnog zdravstva, doktorica Ana Puljan iz Odjela za promicanje zdravlja u zavodu 'Dr. Andrija Štampar' tvrdi kako ovakva vremenska promjena nije ni zdrava ni prirodna.

'Svaka promjena utječe na nas. Mi se nakon nekog vremena prilagodimo, ali naš je organizam oduvijek fiziološki prilagođen na principu svjetlo-mrak. Tijekom noći naše tijelo luči jedan važan hormon - melatonin, a on je povezan sa svim drugim fiziološkim procesima. Kada se on poremeti, poremeti se i zdravlje, najčešće kardiovaskularno zdravlje. Ono što mnogi ne znaju jest činjenica da se čovjek u nedostatku sna, kao posljedica poremećenog lučenja melatonina, puno češće deblja, odnosno ako želimo sačuvati liniju potreban nam je san. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto. To se događa zbog stresa, poremećaja bioritma i melatonina. Pozitivna stvar je svakako to što pomicanjem sata u proljeće imamo više sati svjetla, pa smo samim time i fizički aktivniji', rekla je za tportal doktorica Ana Puljan iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Kako se što lakše prilagoditi?

'Navečer prije spavanja važno je pogasiti sve gadgete jer oni isijavaju plavo svjetlo koje sprečava lučenje melatonina, što otežava san. Trebalo bi poštovati takozvanu higijenu spavanja. To znači da treba paziti da je prostorija u kojoj spavamo dovoljno vlažna i mračna, te da ima dovoljno zraka. Druga bitna stvar je stil života, što podrazumijeva tjelesnu aktivnost i uravnoteženu prehranu, bez pretjeranog unosa alkohola i kofeina, posebice četiri sata prije spavanja. Otprilike sat i pol prije spavanja bilo bi dobro uvesti ritual tijekom kojeg ćete zamisliti sve sutrašnje obaveze koje ćete ostaviti po strani i zamijeniti ih nekom opuštajućom aktivnošću. To je od velike pomoći za osobe koje su tjeskobne. Osobe koje imaju ustaljeni ritam najviše pogađa pomicanje sata. Osim što trebaju paziti na higijenu spavanja, trebale bi izbjegavati popodnevno spavanje kako bi navečer lakše zaspale. Najbolji način da se nadoknadi sat sna jest da večer prije pomicanja sata legnete ranije u krevet. U slučaju da ne možete zaspati, nemojte se vrtjeti u krevetu i razmišljati o tome kako ne možete zaspati, već ustanite i prošetajte, te pročitajte nekoliko stranica knjige dok se ne uspavate', istaknula je doktorica Puljan.