introspekcija i osobni rast

Poklanjamo ARThetip – jedinstvene karte koje vas vode u svijet umjetnosti, vibracije boja, arhetipova i čakri

02.02.2024 u 16:08

Bionic
Reading

Možda osjećate da vam umjetnost otvara um i srce, a privlači vas i psihologija i rad na sebi, no možda vam u tome neodstaje strukture i vodstva. ARThetip karte slikarice Ivane Popović objedinjuju sve to i nude nam nov način introspekcije i osobnog rasta

Rad na sebi mnogima se čini zahtjevan i težak, no s pravim alatima on može biti i zabavan, pa i više od toga, može se pretvoriti u igru, ali i duboko poniranje u sebe.

Ivana Nikolić, multidisciplinarna umjetnica i radikalna slikarica koja je pokrenula niz uspješnih inicijativa za razvoj kreativnosti i umjetnosti u zajednici (kao što je sve popularniji Q'art!) istražuje kreativnost kao alat za osvještavanje sebe kroz sve aspekte našeg postojanja. Polazeći od pitanja Zašto se skrivamo? osmislila je koncept kojim možemo probuditi intenzivnu svjesnost u sebi i drugima te doživjeti sebe kao jedinstveni mozaik u slici svijeta – ARThetipu. Taj umjetničko-istraživački projekt u izdanju Planetopije spaja umjetnost i znanost, istok i zapad, psihologiju i vibraciju boja, tradicionalne terapijske prakse i art terapije.

ARThetip čini 108 kolorističkih minijatura – 108 karata baziranih na psihologiji arhetipova koju je razvio C. G. Jung te saznanjima, učenjima i tradiciji koje potječu od Rudolfa Steinera i njegovog istraživanja frekvencije boja, temeljenih na tradiciji i ekosustavu naših krajeva gdje je i rođen. Umjetnički i znanstveni pristup integrirani su kroz čakre, istočnjački sustav energetskih tijela. Tako svaka karta nosi jedan arhetip – od Majke, preko Vagabunda, Ekologa, Pomagača, Manipulatora, do Mistika, Kreatora i Anđela u kojima možemo prepoznati neke svoje aspekte – a simbolički i bojom oslanjaju se na sustav čakri. Tako ovisno o svom stanju možemo svaki put raditi na onom dijelu svoje nutrine koji traži našu pozornost.

Karte služe kao alat za razumijevanje unutarnjih procesa, pomažu osvijestiti tijelo, osjećaje, potrebe, kreativne potencijale, misli, želje, motivacije, razvijaju kreativnost, povezuju emocije i duhovnost, a biraju se prema boji i emotivnoj privlačnosti slike, ili nasumično, dok afirmacije i pitanja na poleđini služe za dublje uvide i promišljanje.

U knjižici su dodatna objašnjenja arhetipova te nekoliko metoda za samostalni rad s kartama. ARThetip karte ujedno su i jedinstveni doprinos terapijskim pristupima i praksama – od art-terapije, preko Gestalta, transakcijske analize, psiho-drame i drugih vidova psihoterapije koji povezuju tijelo s emocijama, istražuju odnose i blokade.

Čitateljima tportala darujemo 2 seta karata ARThetip, a dobitnici su Jurica Kovačević i Nadia Dramac.