BEZ POSLJEDICA

Pojavio vam se prišt? Evo kako ga se brzo i lako riješiti

05.09.2015 u 09:29

Bionic
Reading

Iako se obično smatra da s aknama imaju problema samo tinejdžeri, s njima se, nažalost, bore i odrasli

Čak su se i slavne ljepotice poput Rihanne, Katy Perry, Cameron Diaz ili Lucy Hale iz 'Slatkih malih lažljivica' požalile da su u nekom periodu svog života muku mučile s aknama.

Evo kako se brzo i efikasno riješiti mrskog prišta u nekoliko poteza.

Pripremite kožu: Temeljito očistite lice gelom za čišćenje lica ili micelarnom otopinom. Masnoća, znoj i šminka moraju biti uklonjeni u potpunosti. Namočite blazinicu toplom vodom i lagano prislonite na prišt. Toplina pomaže njegovom sazrijevanju pa ćete ga lakše moći istisnuti. Ukoliko se pak radi o potkožnoj varijanti (onoj bez vidljive 'kapice'), nanesite tanak sloj proizvoda za akne i ostavite da djeluje neko vrijeme.

Nikako nemojte navaljivati na aknu koja nije zrela, ma koliko god da vas privlači, savjetuju dermatolozi. U krajnjem slučaju, sterilizirajte iglu za šivanje i napravite rupicu na vrhu akne – to će olakšati čišćenje nakupljenog materijala.

395222,395115,395112,395145Istiskivanje: Za mnoge je ovo najosjetljiviji dio operacije uklanjanja akne. Uz pomoć blazinice ili bezmirisnog papirnatog rupčića lagano je istisnite s obje strane. Nikako nemojte pretjerivati s istiskivanjem kako ne biste napravili ranu na licu ili izazvali infekciju. Ruke vam moraju biti apsolutno čiste.

Dezinfekcija: Sve što sadržava salicilnu kiselinu ili bilo koje antibakterijsko sredstvo bit će vam od velike koristi. Isprobajte Neutrogena Neutrals Acne Spot Treatment ili Clinique's Acne Solutions Clinical Clearing Gel i nanesite na aknu.

Bez sile: Ukoliko ne uspijevate istisnuti prišt, nikako to nemojte činiti na silu. U slučaju da je jako bolan na dodir ili se ne može istisnuti, radije ga dobro prikrijte antibakterijskim korektorom da se sam posuši ili povuče. 

Prste k sebi: Ovu operaciju nikako ne smijete izvoditi prstima, već samo uz pomoć blazinica ili papirnatog rupčića. Ukoliko ugledate malo krvi (znak da ste bili previše agresivni), stavite malo hidrogena (onog iz ljekarne) ili antibiotsku kremu. Možete nanijeti i malo salicilne kiseline na istisnuti prišt.

Još nekoliko savjeta:    
 
Budući da sredstva protiv prištića isušuju kožu, koristite laganu hidratantnu kremu koja nosi oznaku 'nekomedogena', što znači da ne bi trebala uzrokovati akne. I stanje kose može utjecati na akne, zato izbjegavajte korištenje uljnih mirisa ili gelova. Oni također mogu blokirati pore i nadražiti kožu te izazvati upale. 

Ukoliko se nikako ne možete riješiti akni, obavezno posjetite dermatologa radi odgovarajuće terapije.