IDEJNO RJEŠENJE

Poigrajte se nijansama smeđe boje!

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kombiniranjem nijansi iste boje moguće je stvoriti raznolik ugođaj u prostoru, od smirujućeg do vrlo dinamičnog. Smeđa je jedna od takvih boja s kojom zasigurno nećete pogriješiti!

Postovani,

željeli bismo temeljito preurediti stan bez mnogo sentimenta za postojećim stanjem. Potrebna nam je spavaća soba za stariji bračni par, garderoba, dnevni boravak, radni kutak s pisaćim stolom, kuhinja i blagovonica za šest osoba.

Stan je na trećem katu, balkon gleda na jug, kuhinja s zapadne strane graniči s susjedovom kuhinjom, ulazni hodnik i soba na zapadu graniči sa stubištem, a druga soba i kupaonica su na vanjskom istočnom zidu. Mala soba također na istoku granici s vanjskim zidom. Postojeći klima uređaj smješten je u hallu iznad vrata prema noćnom predsoblju, a vanjska jedinica je iznad prozora WC-a. Zadržali bismo ulazna protuprovalna vrata i prozore na sobama na sjevernoj strani stana.

Mi smatramo da se gušimo u relativno velikoj kvadraturi pa želimo prostor, svjetlo i zrak. Molio bih Vas za Vasšprijedlog te se unaprijed zahvaljujem.

Odgovor arhitekta

Vaš je stan vrlo prostran, ali je niz malih, nepovezanih prostora razlog zašto se gušite u njemu. Uz manje preinake, moguće e stvoriti vrlo kvalitetan životni prostor u kojemu ćete disati punim plućima.

Ulazni je prostor predimenzioniran pa ćemo ga povezati s dnevnim boravkom, rušenjem postojećeg zida. Pretprostor će biti minimalnih dimenzija u koji ćete smjestiti kutni garderobni ormar.

Blagovaonicu, ostavu i kuhinju ćemo također povezati, rušenjem svih zidova osim kuhinjskog. Na taj će način cijeli dnevni trakt postati cjelina s kvalitetnim, suprotno orijentiranim osvjetljenjem prostora. Između kuhinje i dnevnog boravka, a u produžetku ulaznog prostora smjestite blagovaonski stol za šest do osam osoba, a mini blagovaonica bit će smještena uz samu kuhinju. Ovaj prostor pregradite nižom komodom na koju ćete smjestiti zelenilo ili ukrasne predmete, kako bi se zadržala prozračnost i povezanost prostora.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dnevni se boravak sastoji od dvaju trosjeda, klub-stolića te ormara i komode za TV. Budući da je u spavaću sobu smještena i radna zona, zadržat ćemo poveznicu dnevnog boravka i spavaće sobe.

Spavaći je trakt smješten u stražnjem, mirnijem dijelu stana, funkcionalan je te neće pretrpjeti promjene, osim u dekorativnom smislu. U spavaću sobu smjestite veliki bračni krevet (š = 180 cm) s noćnim ormarićima te veliki garderobni ormar duž cijelog zida. Kako biste negirali njegovu dužinu, izradite ga u dvije nijanse iste boje kao teme ABA.

Prilikom odabira boja, predlažemo da se poigrate nijansama smeđe boje, od svijetle, preko srednjesmeđe do tamne. Zbog velike površine dnevnog trakta, imate privilegiju koristiti tamne boje parketa (u manjim prostorima ih treba izbjegavati), koje obogatite svijetlim tepihom u dnevnom boravku i svijetlim pločicama u kuhinji. Na tamnu horizontalnu podlogu nadogradite srednje smeđe drvene obloge te krem boju zidova koji će završiti svijetlim stropom. Kako biste istaknuli svjetliju gradaciju zidova, smjestite tamne komade namještaja na zid. Prostor obogatite rasvjetom i zelenilom.

Prostor je postati dinamičan, ali i vrlo ugodan, a spretnim kombiniranjem smeđih nijansi zasigurno nećete pogriješiti.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi