RIJEDAK MODEL

Pogledajte tenisice koje su na dražbi prodane za nevjerojatnih tri i pol milijuna kuna

26.07.2019 u 11:05

Bionic
Reading

Rijedak par tenisica brenda Nike prodan je prošli tjedan na dražbi u njujorškome Sotheby'su za 437.500 dolara ili oko tri i pol milijuna kuna

Kupac je kanadski investitor i kolekcionar Miles Nadal koji je prošli tjedan kupio i 99 pari rijetkih tenisica za 850 tisuća dolara.

Riječ je o Nikeovom modelu 'Mjesečevih cipela' (Nike Waffle Moon Shoes) izrađenih 1972. godine, a par koji je kupio Nadal na dražbi navodno je jedini postojeći par Mjesečevih cipela i usto nije nikada nošen, piše Guardian.

Ovaj model tenisica naziv duguje specifičnom tragu koji ostavlja na zemlji, a podsjeća na otisak što su ga 1969. astronauti ostavili na Mjesecu.

Waffle Moon tenisice brenda Nike Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Noah Wunsch, voditelj Sotheby'sova odjela za e-trgovinu je pojasnio da je visoka cijena postignuta jer je izrađeno samo 12 takvih pari Nikeovih tenisica. Dio ih je podijeljen trkačima koji su se 1972. godine natjecali na kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Rekao je i da je ove tenisice ručno napravio atletski trener i jedan od osnivača Nikea Bill Bowerman pri čemu je pri izradi potplata koristio aparat za prešanje vafla.

Prodavači umjetnina i antikviteta nisu iznenađeni što rijetki modeli tenisica danas stoje više od prosječne kuće.

A single buyer purchased $850K in sneakers at Sotheby's auction Izvor: Društvene mreže / Autor: CNBC Television

Sve što nosi zvučno dizajersko ime predstavlja neku vrstu nasljeđa i uvijek će biti traženo te će imati veliku vrijednost. Bez sumnje, ovaj će model za 10 do 15 godina vrijediti još više i vjerojatno će biti ponovno ponuđen na nekoj dražbi, smatraju znalci.

Novi vlasnik skupih tenisica izložit će ih, zajedno s preostalih 99 pari u svojem privatnom muzeju u Torontu.

10 INSANE Shoes At The Sotheby’s Stadium Goods Auction Izvor: Društvene mreže / Autor: Sneaker News