NIJE MU BILO SUĐENO

Pogledajte kako je elegantan bio zaboravljeni A8 Coupe

16.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Audi je desetljećima pokušavao sustići konkurente iz Münchena i Stuttgarta, a zaboravljeni koncept A8 Coupe jasan je pokazatelj koliko je daleko ekipa iz Ingolstadta bila spremna ići kako bi ostvarila svoj cilj

Pokušavajući parirati Mercedesu, poglavito kupe verziji S-klase - današnjem CL-u, Audi se koncem 90-ih godina prošlog stoljeća obratio karoserijeristu IVM Automotive iz Münchena. Rezultat suradnje, na fotografiji pred vama, elegantnom linijom i dizajnerskim rješenjima čak i danas, gotovo 15 godina nakon predstavljanja na salonu automobila u Ženevi, djeluje elegantno i zavodljivo.

Kako bi ostvarili seksi povijenu, kupe liniju, inženjeri su morali poprilično mijenjati arhitekturu Audijeve aluminijske šasije, što je potom rezultiralo i izmjenom većine karoserijskih panela. Čak su i sjedala, s integriranim sigurnosnim pojasevima, bila preuzeta s Audi A4 kabrioleta.

Iako je A8 Coupe bio jedan od interesantnijih izložaka na salonu u Ženevi 1997, svjetlost serijske proizvodnje nikad nije ugledao. U Ingolstdatu su se, naime, pobojali da bi na tržištu naišao na istu sudbinu kao BMW-ova serija 8, pa je unikatni primjerak, potpuno funkcionalan i homologiran za upotrebu, i danas u vlasništvu IMV-a koji je u međuvremenu prešao u ruke inženjersko-konzultantskog giganta Semcona.