NEZAHVALNE PROMJENE

Počeli ste sijediti u 20-ima? Ovo su razlozi

01.11.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Pojava sijedih vlasi nikome nije ugodna, a evo o čemu sve ovisi ta pojava te što možemo učiniti da bismo se bolje osjećali u svojoj koži jer ponekad se ova promjena počinje događati jako ranu, već u dvadesetima

Vlasi postaju sijede kada tijelo proizvodi manje melanina, pigmenta koji se inače nalazi u folikuli dlake. Kako starimo, enzim katalaza nema isto djelovanje pa kosa ostaje svijetla.

Kosa sijedi zbog prirodnog nakupljanja vodikova peroksida u folikulama, a kada enzim katalaza više ne djeluje kao što bi trebao, kosa ostaje sijeda. Ta pojava češće se događa kod starijih ljudi, ali može biti uzrok sijedih vlasi i kod onih koji su dvadesetima.

Protiv genetike se ne može

Druga važna informacija jest da kao i kod mnogih drugih stanja, genetika igra veliku ulogu. Ako vaša majka, djed ili baka imaju već duži niz godina sijede vlasi, veća je šansa da će se i vama dogoditi isto. Također, genetičko nasljeđe će odrediti jačinu i boju sijedih vlasi, odnosno hoće li biti više srebrne ili bijele.

Bolesti koje utječu na sijede vlasi

Vrlo rijetko, ali je moguće, sijeda kosa u ranijoj životnoj dobi povezana je s medicinskim stanjima poput nedostatka vitamina B12, vitiligom, problemima sa štitnjačom ili anemijom.

Još jedan razlog da prestanete pušiti

Neke studije pokazale su da pušenje može negativno utjecati na raniju pojavu sijedih vlasi pa u tom slučaju imate još jedan motivirajući razlog da se riješite te opasne navike. Studija iz 2010. objavljena u National Center for Biotechnology Information pokazala je da pušači imaju dva i pol puta veću šansu da posijede prije 30. nego što se to može dogoditi nepušačima.

I stres može biti krivac

Istraživanja su također pokazala kako je moguće da stres izaziva ranije stvaranje sijedih vlasi, ali ako se to i dogodi, one ne upućuju na kraći životni vijek. Za sada znanstvenici ni jednom studijom nisu povezali da će netko sa sijedim vlasima već u dvadesetima živjeti kraće od osobe koja je prve sijede dobila u pedesetima. Ako ste dobili prve sijede vlasi na glavi, to ne znači da će se isto dogoditi i ostalim dlačicama na tijelu. Ponekad dlačice na ostalim područjima nikada ne sijede, a ponekad se to dogodi puno kasnije.

Kada jednom počnete sijedjeti, povratka nema

Do sada, nažalost, nema ni jedne znanstvene potvrde da će bilo kakvi losioni, kreme ili serumi spriječiti rast sijedih vlasi. Jedini slučajevi kada sijeda kosa prestaje rasti jest ako se radi o kakvoj bolesti zbog koje se to i dogodilo pa pojava prestaje nakon izlječenja.

Sijedu kosu treba posebno njegovati

Osim bojanja, zapravo najboljeg prikrivanja sijede kose, važno je koristiti dobre šampone, regeneratore, maske i ostale proizvode koji će hraniti vlasi, budući da sijede često budu puno oštrije i suhe.