JEDNOM ZAUVIJEK

Pobijedite prašinu i nered: 10 odličnih trikova kako održavati knjige i police čistima i organiziranima

15.05.2021 u 16:07

Bionic
Reading

Pandemija nas je natjerala da više vremena provodimo u okrilju doma, a mnoge je to navelo da se vrate omiljenom čitanju knjiga, za što do tada nisu imali toliko vremena. Više vremena za omiljeni hobi donio je i povećanu kupovinu knjiga, a ako ste i vi jedni od onih kojima kućna biblioteka puca po šavovima, ovi su savjeti za organizaciju kao stvoreni za vas

Istraživanja pokazuju da se prije čitanju posvećivalo prosječno 47 minuta, a tijekom pandemije vrijeme posvećeno knjizi drastično je povećano. Tako se za vrijeme lockdowna prosječno čitalo 71 minutu dnevno, piše hola.com.

Premda se vrlo često čitaju knjige u digitalnom obliku, klasična knjiga i dalje je mnogima vrlo draga, a da bi čitanje bilo veći gušt, vrijeme je da se bacite i na onaj malo manje omiljen posao – čišćenje kućne biblioteke.

Ispraznite police od vrha do dna

Barem jednom godišnje temeljito očistite police s knjigama. Kako biste to učinili, uklonite sve knjige i ukrase. Skidajte ih redom, od police do police, stavljajući ih na pod istim redoslijedom. Tako ćete ih puno lakše i brže vratiti na prvobitno mjesto. Prašinu brišite od vrha prema dnu, nikada obrnuto, a najbolje je koristiti krpu od mikrovlakana jer ne oštećuje namještaj. Ne zaboravite na kraju i usisati kako biste uklonili prašinu i mucice s poda.

Čišćenje prilagodite materijalu

Ako imate drvene police, za čišćenje koristite prikladna sredstva koja ujedno njeguju drvo. Namještaj od iverice lagano obrišite vlažnom krpom, a zatim osušite. Za staklene police možete koristiti sredstvo za čišćenje stakla, posebnu krpu za staklo ili stare novine kao za pranje prozora, a poslužit će i kuhinjski papir. Prilikom čišćenja pazite da ne ostavljate tragove. Metalne police najbolje će očistiti obična spužva i malo deterdženta za pranje posuđa.

Trik koji štedi vrijeme

Nema ništa bolje od trika kojim su se koristile i naše bake – reciklirajte stare čarape i upotrijebite ih za čišćenje. Navucite ih kao rukavice i očistite njima svaki kut i dio police bez ikakvih poteškoća. Tako ćete izbjeći dizanje oblaka prašine, a ovu tehniku možete primijeniti na sav namještaj u dnevnoj sobi za brzo, ali učinkovito čišćenje.

S knjigama uvijek pažljivo

Prije vraćanja na policu, potrebno je svaku knjigu očistiti jednu po jednu, a obična krpa od mikrovlakana za to će biti dovoljna. Stranice na gornjem dijelu knjige idealni su sakupljači prašine te ih je također potrebno očistiti. Za to će najbolje poslužiti mekana četka, poput onih namijenjenih bebama. Prašinu s gornjeg dijela knjige lagano očetkajte, držeći je zatvorenu kako prašina ne bi ušla u nju, a stranice se savinule.

Brzinsko čišćenje za održavanje reda

Za besprijekornu biblioteku knjige bi trebalo očistiti svaka tri dana ili barem jednom tjedno kako biste spriječili to da se prašina taloži na policama. Učinite to čistačem za prašinu ili krpom s mikrovlaknima.

Preventivne mjere

Kako ne biste svako malo morali imati krpu u ruci, svaki dan na barem 10 minuta provjetrite sve prostorije u kući. Osim toga, odlična ideja je napraviti smjesu koja njeguje i daje sjaj drvenom namještaju, a ujedno stvara zaštitni film protiv prašine. Recept je vrlo jednostavan - u omjerima 2:3:4 pomiješajte maslinovo ulje, terpentin ili razrjeđivač te ocat. Kako biste zaštitili knjige, preporučljivo je postaviti police dalje od sunca i na suho mjesto, a dobra ideja je zatvoriti ih staklenim vratima.

Iskoristite priliku za selekciju

Baš kao i pri čišćenju garderobe, dubinsko čišćenje kućne biblioteke dobra je prilika da se riješite nekih primjeraka koji vam ne trebaju. Stavite sve knjige na pod i izdvojite svoje favorite, primjerke kojih se nikako ne želite odreći. Zatim pregledajte oštećene ili zastarjele knjige te one za djecu i mlade koje možda možete donirati školi, vrtiću ili gradskoj knjižnici. Zatim odaberite primjerke koji ostaju kod vas. U tom zadatku od velike pomoći može biti metoda Marie Kondo, a koja smatra da je 30 idealan broj knjiga u našem posjedu. Za knjige oko kojih se dvoumite zapitajte se izazivaju li bilo kakve osjećaje u vama, kako i zašto ste ih nabavili. Višak poklonite ili donirajte.

Metoda organizacije

Način organizacije kućne biblioteke ovisi o vašem ukusu i stilu. Knjige možete posložiti prema abecednom redu autora, prema temi (poezija, fikcija, kriminalistički romani...) ili prema kategoriji (klasika, opće štivo, dizajn...). Za one koji žele da im polica s knjigama bude element ukrasa najbolja opcija bit će slaganje po bojama i veličini.

Kako izbjeći ponovno gomilanje i pretrpanost

Kao zaljubljenici u čitanje vrlo vjerojatno ćete nastaviti kupovati knjige, no da biste izbjegli pretrpanost, primijenite pravilo 'kada jedna knjiga uđe u kuću, druga izlazi', što podrazumijeva to da se sa svakim novim primjerkom morate riješiti jednog starog. Prilično okrutna metoda, no vrlo učinkovita. Ako niste pobornici ekstremnih rješenja, veći dio knjiga posuđujte u knjižnici i kupujte samo one koje vas doista zanimaju te razmislite o tome da se barem djelomično prebacite na elektroničke knjige.