TRAČ, TRAČ

Pobijedi zle jezike

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.04.2011 11:24
  • Objavljeno 09.04.2011 u 11:24
prijateljice teen

prijateljice teen

Izvor: photl.com / Autor: photl.com

Nije ugodno naći se na meti zločestih pričica koje netko pokrene s namjerom da te dovede na loš glas. Još je lakše izgubiti glavu i pogrešno reagirati. U ovom slučaju napad baš i nije najbolja obrana! Zato donosimo nekoliko vrlo korisnih savjeta o tome što možeš i trebaš učiniti u takvoj situaciji

Bio trač istinit ili ne, većina onih koji su ga čuli vjerovat će u njega, drugi možda neće biti sigurni u što bi trebali vjerovati, a oni koji znaju da je neistinit uglavnom će šutjeti u nadi da će se prašina ubrzo slegnuti. Poteškoća s glasinama i tračevima je u tome što ih je većinom teško dokazati ili opovrgnuti. Tračevi se obično šire iz osvete ili kao prijetnja nekome, no najčešće se svode na bezvezno blebetanje – netko će većinom tračati ili širiti glasine o nekome tek toliko da pokaže drugima da je upućen u sve tajne svojih prijatelja i poznanika ili samo da privuče pažnju na sebe.

Zapamti, što god rekla ili učinila kako bi osporila neki zločesti trač o sebi, uvijek će biti onih koji će vjerovati svakoj glasini, ma o čemu se radilo. Ako je nemoguće bilo koga uvjeriti u drugu stranu priče, tvoj cilj neka bude umanjiti već nastalu štetu. S osobom koja širi tračeve o tebi ne suočavaj se na javnom mjestu, a ako do toga ipak dođe, trudi se nastupiti bez imalo ljutnje u glasu. Izazoveš li scenu krenuvši u samoobranu, natjerat ćeš je da pomisli da ima pravo – dat ćeš joj opravdanje i trač će se i dalje nastaviti širiti.

Najbolje je izbjegavati osobe za koje znaš da šire glasine o tebi i k tome vjeruju u njih

Kada čuješ za trač o sebi koji se proširio, samo se nasmij i reci nešto poput: A, dakle, o tome se radi? Pitam se zašto neki gube vrijeme na širenje laži? Ovo će tvojim prijateljima pokazati da nemaš što kriti jer se ne pokušavaš obraniti od nečega što ionako nije istina, a tako ćeš i jednostavno prebaciti lopticu natrag onome tko je proširio trač te natjerati druge da se zapitaju koji su njegovi (ili njeni) skriveni motivi.

Dobra je ideja i da sama proširiš trač o sebi. Ako te netko pita je li istina to o čemu se priča, nikada ne potvrđuj niti negiraj, samo reci nešto poput: Je li uopće važno što ja imam reći? Samo me zanima zašto je netko uopće i počeo širiti trač? Reagiraš li naglo i previše emotivno, izgledat će kao da stvarno nešto kriješ i da bi trač uistinu i mogao biti istinit. Čak i ako jest istinit, budi kul.
Ionako će se sigurno za par dana proširiti novi trač o nekome drugom, a onaj o tebi će pasti u zaborav.

Čuješ li neki trač o svom dečku ili simpatiji, nemoj odmah povjerovati i bedirati se. S vremenom ćeš otkriti o čemu se radi - ako možeš, otvoreno porazgovaraj s dečkom o tome - a dotad nemoj da nekakve glasine pokvare vaš odnos ili, još gore, da samo na temelju njih doneseš odluku zbog koje bi mogla zažaliti. Saznaš li tko je proširio trač s namjerom da te dovede u neugodnu situaciju, nikada ne vraćaj milo za drago te se kloni širenja neugodnih glasina o drugima. Ako si se našla u situaciji da te drugi tračaju, sigurno znaš da to nije nimalo ugodan osjećaj. Čak i ako nisi bila u toj situaciji, potrudi se da ni ne budeš – kloni se onih koji vole tračati i kojima je to jedina zanimacija u životu – budi iznad toga!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi