PROBLEMI MLADIH

Po pitanju alkohola nema razlike među spolovima

17.12.2013 u 15:10

Bionic
Reading

Sa stručnim timom Udruge PET PLUS porazgovarali smo o vječitoj temi alkohola i mladih

Unazad nekoliko godina, čini se da je trend uživanja u alkoholu među mladima sve rašireniji, a dobna granica početka konzumiranja sve se više spušta. Zbog čega je to tako?
Alkohol je svugdje dostupan, može ga kupiti tko god želi, pa tako i maloljetnici. Puno je i podupirućih reklama s porukama poput 'ako nema piva nema zabave' i sl. Nogometna groznica koja je izrazito jako medijski popraćena istovremeno je popraćena i pozivima na konzumaciju alkohola. S jedne strane želimo zaštiti mlade od konzumacije alkohola, a s druge strane ih stalno potičemo na konzumaciju.

S kakvim ste se problemima susretali u svom radu? Iskustva iz prakse?
Nažalost, prođe dosta vremena dok si osoba prizna da je alkoholičar i da ne može bez alkohola i tek onda potraži pomoć ili to učini njezina obitelj. Zato je prevencija jako važna. Voljeli bismo da nadležne institucije još i više podrže naše programe prevencije ovisnosti jer su se pokazali učinkovitima, smatra stručni tim Udruge PET PLUS.

Postoje li neke razlike između tinejdžerica i tinejdžera po pitanju uživanja u alkoholu?
I nema neke prevelike razlike. Često odrasli smatraju da dečki prije počinju piti ili piju više, no naše iskustvo u radu s mladima to ne potvrđuje. Djevojčice su često jednako pa čak i prije od dječaka uključene u konzumiranje alkohola.

Kakvom ocjenjujete ulogu medija u tome? Što možemo učiniti?
Mediji mogu napraviti puno toga. Mogu krenuti s akcijama u kojima pozivaju mlade da sudjeluju u nekim zdravim životnim navikama, odnosno da ih podupiru i sami osmišljavaju. Tinejdžeri su jako kreativni i ako im se da prilika i priča se s njima o različitim stvarima pa tako i o zdravim stilovima života, oni se lako mogu okrenuti prema drugom smjeru, onom boljem, zdravijem i kvalitetnijem. Jer činiti sebi zlo nije prirodno i oni to znaju. Mediji bi mogli pisati više pozitivnih, afirmativnih vijesti, kojih također ima svugdje oko nas, ali su manje medijski popraćene te prestati biti devedeset posto okrenuti temama koje su zastrašujuće, depresivne i provokativne.

305080,304908,304876,304640Kakve su povratne reakcije od tinejdžera na vaše programe prevencije?
Odlične. Zadovoljni i su i tinejdžeri, učitelji i stručni suradnici te roditelji koje također uključujemo u prevencijske programe.

Kako oni sami mogu pomoći svojim kolegama?
Mogu im pokazati drukčiji način zabave, način izlaska gdje je dovoljno na primjer plesati, družiti se i smijati se bez trovanja.

Kako se tinejdžeri najefikasnije mogu oduprijeti pritisku okoline?
Tako da izgrade svoj stav, da budu svoji, da se osjećaju sigurnima i prihvaćenima bez obzira na te pritiske. A za to je potrebno da imaju pozitivnu sliku o sebi i podršku okoline koja im ne daje takve pritiske, a tu smo i mi iz Udruge PET PLUS koji im oko toga pomažemo.

Što napraviti ako netko sumnja da mu prijatelj ili prijateljica pretjeruje u alkoholu?
Bilo bi dobro da porazgovara s odraslom osobom u koju ima povjerenja te da ako je siguran/na da su u pitanju počeci alkoholizma, može se obratiti nama da mu damo smjernice kako dalje, odnosno što može učiniti da pomogne svom prijatelju ili prijateljici.

Kome se u tom slučaju najbolje javiti za pomoć?

Može i nama u Udrugu PET PLUS, stručnoj službi u školi, razredniku ili nekoj drugoj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Jer djeca se boje u ovakvim slučajevima da će 'izdati' svog prijatelja dok se istovremeno brinu za njega, zato im je važno dati utjehu, saslušati ih i dati pametne smjernice kako i koliko pomoći, bez dizanja panike i osuđivanja.