RIJEČ STRUČNJAKA

Planirate osvježiti izgled stare kuhinje ili kupnju nove? Na ove detalje isplati se obratiti pozornost

08.05.2022 u 17:39

Bionic
Reading

Dizajniranje kuhinje iz snova može biti uzbudljiv projekt renoviranja koji može uključivati rušenje zidova i odabir svega, od podova preko zidnih pločica pa do uređaja. Obično je to zabavan, ali složen proces s mnogo komponenti, stoga je lako previdjeti pojedinosti koje mogu rezultirati problemima u njezinom stvaranju

Najveća pogreška koju većina osoba čini tijekom renoviranja kuhinje odnosi se na planiranje. Uspješno preuređenje zahtijeva krajnji cilj i viziju, a ona se ne odnosi samo na sliku o tome kako želite da izgleda. Kako će izgledati život vaše obitelji u ovom novom - starom prostoru, puno je važnije, a samim time kuhinja mora udovoljavati zacrtanim ciljevima.

Uzmite si vremena i istražite što je više moguće o podovima, radnim pločama, ormarima, rasvjeti, dodacima, uređajima i sličnim predmetima kojih ne bi trebalo nedostajati u kuhinji kako se ne biste suočili s nepredviđenim troškovima.

Nikada ne birajte uređaje poput štednjaka kada su kuhinjski ormarići već postavljeni. Kada je u pitanju dizajn kuhinje, mjere su ključne i mogu uvelike utjecati na to hoće li odabrani uređaji biti pogodak ili potpun promašaj u prostoru. Poznavanje mjera uređaja poput štednjaka i hladnjaka itekako je bitno prije nego što se naprave specifikacije ormarića.

Poželite li transformirati postojeću kuhinju, navedeno ćete najlakše učiniti bojenjem fronti ormarića, što je puno jeftinija opcija od kupnje potpuno nove kuhinje.

Ipak, postoji nekoliko važnih pitanja koja si morate postaviti prije nego krenete ovim putem. Je li trenutni izgled kuhinje funkcionalan? Je li stil ormarića zastario i jesu li napravljeni od materijala koji se može bojiti?

Iako svi volimo ići ukorak s najnovijim trendovima, dizajneri upozoravaju na njihov kratki vijek trajanja, stoga je bitno uključiti manji broj trendovskih predmeta u dizajn kuhinje. Veći elementi u njoj, kao što su fronte ormarića ili radna ploča, trebali bi biti u stilu koji je donekle bezvremenski, tako da se ne morate suočiti s novim preuređenjem nakon nekoliko godina. Pozadinske pločice, ručke na ormarićima i rasvjeta neki su od elemenata kojima možete igrati na kartu trendova jer ih je u konačnici puno lakše zamijeniti.

Ignoriranje kuhinjskog trokuta

Bez obzira na to što vaša kuhinja izgleda elegantno, neće biti funkcionalna ako su ključni uređaji predaleko jedan od drugog. U idealnom slučaju trebali biste stvoriti kuhinjski trokut između štednjaka, sudopera i hladnjaka, tako da su svi na maloj udaljenosti. Postavljanje ta tri osnovna radna elementa blizu jedan drugome – ali ne preblizu – čini kuhinju učinkovitijom i jednostavnijom za korištenje, a istovremeno smanjuje nepotrebne korake.

Osim očite potrebe za velikim prostorima za pohranu lonaca i tava te malih kuhinjskih uređaja, poput blendera, većina osoba koja se upušta u dizajniranje kuhinje pogrešno izračunava prostor potreban za druge predmete, stoga dizajneri preporučuju traženje načina za dodavanje prostora za pohranu.

Pobrinite se za to da su vrh radne ploče i samo dno kuhinjskih ormarića dovoljno udaljeni, a to nije jedini detalj u kuhinji na koji biste trebali obratiti veću pažnju.

Provjerite možete li otvoriti perilicu posuđa bez blokiranja pristupa sudoperu i pećnicu bez blokiranja protoka u kuhinji. Vrata kuhinjskih ormarića koja se otvaraju jedna prema drugima svakako nisu praktično rješenje. Ovakvi detalji često se zanemare, a imaju ogroman utjecaj na funkcionalnost kuhinje.