ZNANOST POTVRDILA

Pilula stvarno pomaže kod bolne menstruacije?

18.01.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Znanost je konačno potvrdila da kontracepcijske pilule ublažavaju menstrualne bolove, ali prije uzimanja pilula, važno je posavjetovati se s liječnikom

Brojne žene diljem svijeta žive u uvjerenju da kontracepcijska pilula ublažava menstrualne bolove. Konačno se s njima složila i znanost! Znanstvenici su otkrili da kontracepcijska pilula u velikoj mjeri doista može olakšati bolno menstrualno razdoblje, i to kod trećine žena, objavljeno je u časopisu Human Reproduction.

Gotovo polovica žena svakoga mjeseca pati od bolne menstruacije, a kod nekih je situacija toliko ozbiljna da žene padaju u nesvijest i povraćaju. Takvo stanje može potrajati i po nekoliko dana.

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1300 žena otkriva da pilula smanjuje menstrualne bolove i to za najmanje jedan bod na skali od 10. Kod nekih su ispitanica simptomi gotovo u potpunosti nestali.

Inače, menstrualnu bol uzrokuju hormoni koje proizvodi sluznica maternice. Stručnjaci sada vjeruju da pilule najvjerojatnije sprječavaju ili barem umanjuju proizvodnju tih hormona.

'Dobro je za žene da je sada konačno i potvrđeno da od pilule imaju i konkretne koristi. Sada bi na pilule trebalo staviti oznaku da olakšavaju menstrualne bolove', istaknula je dr. Ingela Lindh sa švedskog sveučilišta Gothenburg. No prije upotrebe pilule, upozoravaju stručnjaci, potrebno je konzultirati se s liječnikom.