ŠTETNE KEMIKALIJE

Pijenje iz plastičnih boca opasno po zdravlje

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 22.05.2009 12:39
  • Objavljeno 22.05.2009 u 10:59
žena voda plastična boca

žena voda plastična boca

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Pića iz plastičnih bočica povećavaju razinu izloženosti tijela kontroverznim štetnim kemikalijama koje posebno štete muškom poslu, a rizik se povećava za više od dvije trećine, pokazala su ispitivanja

Stručnjaci su već dulje vrijeme zabrinuti zbog mogućih posljedica koje bisfenol A (BPA) može imati na zdravlje ljudi, a to je kemikalija koja se svakodnevno koristi u brojnim plastičnim ambalažama raznih prehrambenih proizvoda i većine napitaka. Također se koristi i u limenoj ambalaži, a u nekim je zemljama i službeno proglašena toksičnom.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su pili tjedan dana iz bočica od polikarbonata za 69 posto povećana BPA u uzorku urina, a poznato je da BPA oponaša ženski spolni hormon estrogen. Znanstvenici nisu otkrili koliko su točno tekućine tijekom dana pili ispitanici.

Istraživanje se vršilo na sveučilištu Harvard gdje je proučavano 77 studenata koji su prethodno prošli fazu ispiranja tijekom koje su sva hladna pića pili iz boca od inoksa kako bi smanjili izloženost BPA kemikaliji. Zatim su im date dvije boce od polikarbonata iz kojih su tijekom sljedećeg tjedna morali piti sva hladna pića.

'Pokazalo se da pijenje hladnih pića iz boca od polikarbonata tijekom jednog tjedna povećava prisutnost PBPA u urinu za više od dvije trećine. Ako se te boce griju, kao što je slučaj s dječjim bočicama, onda su te razine značajno veće. To zabrinjava budući da je kod novorođenčadi utjecaj BPA na rad žlijezda još izraženiji', tvrdi profesorica epidemilogije na Harvard Medical School, Karin B. Michels.

Prijašnja istraživanja pokazala su da su visoke razine konzumirane BPA kemikalije u uskoj vezi s pojavljivanjem urođenih mana, problema s rastom i razvojem i povećanim rizikom od srčanih oboljenja i dijabetesa. Kanada je još prošle godine zabranila korištenje BPA u polikarbonatu od kojeg se izrađuju dječje bočice, a neki su proizvođači tu štetnu kemikaliju i sami dobrovoljno izbacili iz upotrebe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi