KUHARSKI TRIKOVI

Pet tajni savršenih kolača

14.12.2012 u 10:25

Bionic
Reading

Tko bi odolio ukusnim kolačima, posebno u ovo blagdansko doba godine? Imate li ponekad problema u pripremi, možda vam pomognu savjeti top kuhara

1. Kada jednom smjesi dodate brašno, miješanje svedite na minimum. Previše miješanja može tijesto učiniti tvrdim, a biskvit treba biti mekan i rahli.

2. Kada grabite med ili neki sirup žlicom, dio uvijek ostane na njoj. To možete spriječiti tako da žlicu prije namažete sprejem za pečenje kolača kojim se mažu kalupi i plehovi. Med ili sirup odmah će skliznuti sa žlice, a vi ćete imati točnu mjeru u kolaču.

Čokoladu topite na laganoj vatri
3. Za snijeg od bjelanjaka posuda i mutilica ne smiju biti mokri ili imati tragove bilo čega drugog na sebi. Možda je to razlog zašto vam koji put snijeg nije uspio pa ubuduće dobro operite i obrišite posudu i mutilicu.

4. Ponestane li vam šećera u prahu, uzmite običan šećer i dobro ga izmiksajte 5 do 10 sekundi u blenderu ili mlincu za kavu.

5. Nikada nemojte dopustiti da voda uđe u čokoladu koju topite. Sve posuđe mora biti čisto i suho da se čokolada ne stisne prije vremena, a treba je otapati na laganoj vatri. Topite li čokoladu u mikrovalnoj pećnici, koristite 50 posto snage da ne zagori.