POZOR!

Pet stvari koje sigurno ne znaš o mamurluku

31.12.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Glavobolja, vrtoglavica, mučnina, bolovi u trbuhu i sve to pomiješano s osjećajem žaljenja i grižnje savjesti te rečenicom: 'Nikad više!' Ovako bi se u jednu rečenicu mogao sažeti mamurluk

Većina prije ili kasnije osjeti jači ili slabiji mamurluk. Evo stoga nekoliko zanimljivih činjenica koje sigurno nisi znao o mamurluku.

1.STVAR

Stari su narodi liječili mamurluk ptičjim kljunovima i sokom iz drveća

Najgore je o liječenju mamurluka razmišljati tek kada se on dogodi. Tako su stari narodi iz Mezopotamije imali već unaprijed spreman lijek – mješavinu smole iz raznog drveća u kojima se močio ptičji kljun.

2.STVAR

Najduži službeno zabilježeni mamurluk trajao je četiri tjedna

Jedan je liječnički časopis 2007. godine pisao o stanju jednog čovjeka iz Glasgowa koji je došao na hitnu te ispričao liječnicima da ima neprestanu glavobolju i zamućen vid već puna četiri tjedna. Nakon pregleda liječnici još uvijek nisu znali što bi mogao biti uzrok. Međutim, iz razgovora su saznali da je čovjek prije ovih tegoba imao svađu u kući, zbog čega se otišao napiti. Opijao se četiri dana i popio preko 28 litara piva. Pivo mu je toliko dehidriralo tijelo da je zbog toga dobio tzv. trombozu cerebralne sinusne vene, odnosno lakši moždani udar.

3.STVAR

Zečja kakica bila je lijek protiv mamurluka na Divljem zapadu

Face poput Doca Holidaya ili Billyja The Kida bili su loši momci, to se već zna. A uz ovaj epitet 'loši' svakako ide opijanje. Uz opijanje, dakako, mamurluk. A kako su ih ovi frajeri liječili? Kažu da su pravili čaj od zečjeg izmeta! I da djeluje samo tako!

4.STVAR

Bogatiji ljudi imaju blaže mamurluke

Dakako, ovdje se misli na materijalno bogatije ljude. Dakle, oni koji imaju novca kupit će skuplja i bolja pića, a tko nema, kupit će jeftino i loše. A loše je zato što su istraživanja pokazala da se u jeftinija pića stavljaju lošije namirnice i više dodataka koji čak mogu biti i – smrtonosni. Jedan od takvih je metanol koji se u tijelu razlaže na različite tvari, a jedna od njih je i metan kiselina, koja se može naći u pčelinom otrovu koji, pak, u većim količinama može dovesti do sljepoće i – smrti.

5.STVAR

Postojala je reklama o votki koja ne izaziva mamurluk

Godine 1992. u SAD-u se počela prikazivati kampanja za jednu vrstu votke koja 'sigurno ne izaziva mamurluk'. No, mnogi su se zbog ovoga digli na noge, pa je reklama zasluženo skinuta i otišla u povijest.