ŠTETNE KEMIKALIJE

Pet opasnih sastojaka koji se kriju u vašem dezodoransu

08.07.2016 u 16:19

Bionic
Reading

Zadnjih godina se sve više govori o štetnim sastojcima u kozmetičkim proizvodima, a iako znanstvenici još uvijek nisu pronašli direktnu vezu između opasnih kemikalija i bolesti, činjenica je da sve više stručnjaka glasno upozorava na potencijalno opasne sastojke u kozmetici koje svakodnevno koristimo, u prvom redu dezodoransima

'Kad nešto progutamo, to prolazi kroz jetra i probavni sustav, no kad nešto stavimo na kožu, tvari na taj način ponekad mogu ući direktno u krvotok', za Time je izjavila Heather Patisaul, profesorica biologije s Državnog sveučilišta Sjeverne Caroline, koja većinu vremena provodi proučavajući poznate i moguće štetne tvari za endokrini sustav. U pitanju su kemikalije koje mogu poremetiti stvaranje i funkciju reproduktivnih i razvojnih hormona.

Stavljanje nečega na kožu ne znači automatski da će ta tvar ući u krvotok. To ovisi o kemijskom sastavu te tvari. No dosadašnji testovi ukazuju na to da mnoštvo kemikalija koje se koriste u dezodoransima na kraju uđe u tijelo.

Kemijski spojevi u dezodoransima uglavnom se pohranjuju u masne stanice kojih ima puno u području pazuha.

'Osim mnoštva masnih stanica, pazuha imaju i hormonske receptore koji potencijalno mogu reagirati s tvarima iz dezodoransa', kaže glavni urednik časopisa Journal of Applied Toxicology, Philip Harvey.

Stručnjaci poput Heather Patisaul i Philipa Harveyja zabrinuti su jer sumnjaju kako neki kemijski spojevi u dezodoransima mogu pridonijeti problemima u razvoju, a možda čak i pojavi raka.


Parabeni

Postoje razni parabeni koji se koriste kao konzervans u kozmetičkoj industriji. Istraživanja pokazuju da neki parabeni mogu negativno utjecati na stvaranje estrogena i drugih hormona.

'U grudima postoji tkivo koje je osjetljivo na estrogen pa smo zabrinuti kako svakodnevno stavljanje parabena u njegovu blizinu može povećati šansu za rak', kaže Heather Patisaul te dodaje da to podjednako vrijedi za muškarce i žene.

Za tvrdnju kako dezodoransi mogu povećati šansu za rak još nema čvrstih znanstvenih dokaza, no postoje laboratorijski dokazi koji to potkrjepljuju.

Onkologinja Philippa Darbre s britanskog Sveučilišta u Readingu pokazala je kako miješanje različitih parabena pojačava njihov estrogenski učinak, no dokazivanje da specifična mješavina pojačava šansu za rak praktički je nemoguće.

'Rak je kompleksan proces koji se događa u više etapa i njegov razvoj traje godinama', kaže Philippa Darbre. Kao što su američki Nacionalni institut za rak i Američko društvo za rak rekli – treba nastaviti s istraživanjima.

Aluminij

Aluminij se uglavnom nalazi samo u antiperspirantima, a prema istraživanju Philippe Darbre, može izazvati 'nestabilnost gena' u tkivu grudi. Ta negativna posljedica može izazvati promjene koje mogu dovesti do raka.

'Više od 50 posto raka dojke počinje u gornjem vanjskom kvadrantu grudi, u blizini pazuha', kaže Philippa Darbre.

Iako to nije dokaz da je problem u aluminiju, korištenje antiperspiranata koji sadrže taj metal poklapa se s učestalošću raka dojke, pogotovo kod obrijanih pazuha. Kao ni za paraben, ni za uzročno-posljedičnu vezu između aluminija i šanse za rak nema još čvrstih znanstvenih dokaza.

Triklosan

Triklosan je antibakterijsko sredstvo u kozmetici, a toliko je prisutan u američkoj kozmetici da ga čak 75 posto žitelja SAD-a ima u urinu.

FDA tvrdi kako nema poznatih opasnosti pri korištenju triklosana, no kako je napravljen niz novih istraživanja, možda ta tvrdnja više nije na čvrstim nogama. Jedno od tih istraživanja pokazuje da triklosan kod životinja izaziva neobičnu hormonalnu aktivnost dok drugo upućuje na remećenje svakodnevnog rada naših gena i utjecaj na mikrobe koji žive na našoj koži

Heather Patisaul otkrila je da triklosan oslabljuje rad štitnjače kod vodozemaca i riba, a s obzirom da je vrlo prisutan u našim tijelima, brine je to što nema očitih prednosti od njegovog stavljanja u dezodoranse.

Ftalati

Ftalati su esteri ftalne kiseline koji u kozmetici pomažu da se miris zadržava na koži. Navodno remete proizvodnju testosterona, a on kod žena ima energetsku ulogu te održava mišiće.

'Najviše nas brine to da bi ftalati mogli negativno utjecati na sposobnost razmnožavanja kod muškaraca ili na razvoj fetusa tijekom trudnoće', kaže Heather Patisaul.

Druga istraživanja povezuju ftalate s nižim kvocijentom inteligencije i visokim razinama astme.

Mirisi

Sastojci koji kozmetičkim proizvodima daju miris nisu navedeni na proizvodima jer su poslovna tajna.

'U 'mirisu' mogu biti ftalati te mogu biti tvari koje izazivaju iritaciju kože. Samo udisanje tog mirisa s tuđe kože već može izazvati alergijsku reakciju', kaže Heather Patisaul.

Jedini način na koji se možete zaštititi od mogućih negativnih posljedica dezodoransa je da ih prestanete koristiti. Barem tako misli Philippa Darbre. Heather Patisaul pak preporučuje kupnju prirodnih dezodoransa bez mirisa, parabena, aluminija i ostalih gore navedenih sastojaka te pažljivo čitanje etiketa na proizvodima - svakako potražite dezodoranse na prirodnoj bazi, s certifikatima koji garantiraju da se u njima ne nalaze potencijalno štetni sastojci.