ZDRAVA NAMIRNICA

Pet najvećih grešaka koje radite prilikom kuhanja leće

11.04.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Leća je vrlo zdrava namirnica, a dobra stvar je i ta da ju je vrlo teško upropastiti. Sjajan je izbor za lagan, zdrav i brz obrok, pa stoga ne postoji razlog da je ne pripremate što češće

No važno je obratiti pažnju na pet najčešćih grešaka koje često činimo i zbog kojih leća baš i ne ispada onako fina kao što bi trebala.

Leća je leća

Popriličan je broj vrsta leće te nije jedina leća samo ona zelena koju stalno viđate. Tu je sjajna crna leća (beluga), odlična u juhama, ali i kao prilog. Zelena leća iz francuskog grada Le Puy-en-Velay doista je posebna, a samo jedna vrsta leće može dobiti taj naziv te treba biti sađena na brdu Velay, na kojem zahvaljujući zemlji i mikroklimi dobiva iznimne kulinarske kvalitete, a čvrsta je, bogata i savršena za salate. Crvena leća kuhanjem postaje kremasta, a ružičasta leća je najbolja u začinjenim varivima, piše Huffington Post.

Kamenčići u leći nisu običan mit

Velika je šansa da u paketu kupljene leće nećete naći kamenčić, no svakako valja provjeriti. Ukoliko ne pregledate leću prije kuhanja, postoji vjerojatnost da vam se potkrade kamenčić koji vam može slomiti zub.

Veća količina će upropastiti leću

Leća nije riža i ne mora upiti posljednju kap tekućine tijekom kuhanja. Leća je više nalik na tjesteninu te se najbolje kuha u obilju vode. Stoga prvo zakuhajte vodu, a nakon toga dodajte leću, smanjite vatru i lagano kuhajte od 25 do 30 minuta. Kako biste bili sigurni da je leća dovoljno kuhana, isprobajte je. Ako kuhate leću za salatu, neka bude tvrđa, a mekša za juhu ili varivo.

Za ukusnu leću dovoljno ju je skuhati u običnoj vodi

Nemojte propustite dodati malo okusa u svoju leću. Dodajte polovicu luka, razmrvljeni češnjak ili začinsko bilje u vodu u kojoj je kuhate i nikada je ne zaboravite posoliti.

Leću nije potrebno začiniti

Ako je pripremate kao prilog, svakako napravite i preljev. Upotrijebite malo crvenog vinskog octa i maslinovog ulja ili malo maslaca i začina i  - dobar tek!