KAKO ODOLJETI ISKUŠENJIMA

Pet načina kako ne pretjerati s hranom za blagdane

21.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Prosinac je mjesec u kojem pomičemo rupice na remenu i očajavamo nad haljinama koje se ne daju zakopčati. No uz malo čvrste volje možete pobijediti pohlepu i dokazati da se može

Zamislimo ovaj scenarij: Stara je godina, 31. prosinca navečer. Otuširali ste se, isfrizirali, manikirali, našminkali, sredili ste se od glave do pete, a u sobi na vratima ormara visi nova sjajna haljina, najnoviji komad u vašoj garderobi, koji večeras namjeravate odjenuti prvi put. Ulazite u haljinu, pokušavate je zakopčati i – ne ide. Nema šanse. Patent nikako da se zatvori do kraja. Pokušavate sa steznicima, proklinjete male slatke koktel sendviče koje ste prekjučer na zabavi bez milosti trpali u sebe, ali nema natrag. Haljina će Novu godinu dočekati na vješalici, u ormaru.

Nadamo se da vam se ovaj horor scenarij neće dogoditi. Ipak, zadnji je tren da pokušate smanjiti količinu kalorija koju unosite u sebe na partijima i proslavama. Sada su dani u kojima ulazimo u veliku završnicu i na svakom stolu čeka neki čokoladni kolačić. Ako ne želite patiti tjednima poslije, sada je tren da se obuzdate.
Huffington Post donosi nekoliko praktičnih savjeta kako u danima najvećih iskušenja držati kalorije pod kontrolom:

1.Nosite usku odjeću
Izborom odjeće koja vam nije prostrana i komotna podsjećat ćete samu sebe da ne smijete otpustiti sve kočnice i prionuti na hranu. Klasični odabir tu su uvijek efektne male haljine, koje možete kombinirati sa širokim pojasevima, koji će vas prividno činiti još vitkijima. Dečki, ovo se odnosi i na vas: uže haljine, pojas uvijek zakopčan do zadnje rupice.

Zadnji je tren da pokušate smanjiti količinu kalorija koju unosite u sebe na partijima i proslavama

2.Čekajte prije nego počnete jesti – najmanje 20 minuta
Napravite barem jedan krug po dvorani partija prije nego li se bacite na hranu. Nemojte biti prvi za švedskim stolom. Mislite na ovo: nije pristojno ne pozdraviti poznanike nakon što ste stigli, a kako ćete to izvesti s punim ustima i punim rukama tanjura i čaša?

3. Prste k sebi
Nastojte napuniti ruke – držite u ruci čašu (pri tome ne zaboravite da i alkohol ima puno kalorija), u drugoj ruci držite maramicu ili bilo što drugo što će vam onemogućiti da slobodnom rukom svako toliko jurnete na pladanj s malim sendvičima.

4.Pokvarite si apetit
Ne bojte se, nećemo vas tužiti mami. Puno je bolje na parti doći polusit nego potpuno gladan. Pojedite nešto prije izlaska, jer ćete tako imati priliku da si napravite zdravi lagani predobrok u skladu s vašim željama, a nećete isključivo ovisiti o onome što nude domaćini.

5.Počnite odmah
Ako imate jedan jedini kilogram viška, najlakše je reći 'od sutra sam na dijeti'. Ako čekate da prođe Nova godina (i dođe vrijeme famoznih novogodišnjih odluka), izgubit ćete puno dana i unijeti još mnogo kalorija. Možda nije zgodno ni popularno biti na dijeti u prosincu, ali svakako još je manje zgodno debljati se. Nikada nije pogodno vrijeme da pazimo na prehranu, jer oko nas je uvijek sve puno izazova. Zato je najbolje da počnemo odmah – ako se uspijete zauzdati u prosincu, poslije će vam biti puno lakše.