neće vaš razočarati

Recept za ovaj kremasti rižoto od ostataka purice uvrstit ćete na svoj tjedni meni

26.12.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Blagdani znače okupljanje obitelji i prijatelja oko stola i uživanje u ukusnoj hrani. I dok se omiljeni, tradicionalni recepti u nijansama razlikuju od stola do stola, jedno je zajedničko svakoj blagdanskoj trpezi – višak hrane i hladnjak prepun ostataka. No, hrana se ne baca, a ove kreativne recepte od ostataka itekako vrijedi isprobati

Blagdani su vrijeme radosti, obiteljskih okupljanja, slavlja i dobrog raspoloženja, ali i ogromne količine hrane. U pripremu blagdanske trpeze ulažemo puno truda i vremena, kupujemo više i pripremamo veće obroke za više ljudi nego inače.

Istina, teško je odoljeti blagdanskom zanosu i u kuhinji se oduprijeti pripremi malo više hrane. No, kada gosti odu i suočimo se s prljavim posuđem nerijetko ostajemo zatečeni količinom preostale hrane. A upravo u vrijeme blagdana ozbiljan problem bacanja hrane i njezin utjecaj na okoliš posebno dolazi do izražaja.

Koliko hrane bacamo?

U Europskoj uniji godišnje se baca oko 88 milijuna tona hrane. Pretvoreno u novčanu vrijednost, ta količina se može se usporediti s godišnjim proračunom EU-a za različite programe potpore za sve države članice.

Naime, bacanje hrane predstavlja ozbiljan ekološki problem budući da se za proizvodnju, preradu, pakiranje i prijevoz hrane troše ogromne količine resursa, čime se stvaraju staklenički plinovi koji doprinose klimatskim promjenama. O kojoj se količini radi ukazuju i podaci posljednjih istraživanja koji govore da se samo u Hrvatskoj po stanovniku godišnje baci oko 71 kilogram hrane.

Korištenje ostataka hrane na kreativan način ne samo da smanjuje otpad već i štedi novac, a ostaci božićne večere tako lako mogu biti sastojci za ukusne ručkove i večere sljedeća tri dana. Pripremom ukusnih sendviča od ostataka purice ili savršenih knedli od starog kruha štedimo vrijeme i novac, a ujedno činimo uslugu planetu. 'Zero waste' Božić ima itekakvih prednosti, a ovi recepti ne samo da su jednostavni za pripremu, već pokazuju kako mali napori mogu imati velik utjecaj na smanjenje otpada u kućanstvu.

Ostaci hrane kao ukusan obrok

Prema istraživanju koje je u lipnju provela agencija Improve za Dukat, u svakom desetom kućanstvu u Hrvatskoj hrana se baca (vrlo) često. Najčešće se bacaju ostaci pripremljene hrane, gotovo polovica kućanstava baca kruh i peciva, a svako četvrto kućanstvo baca povrće, voće, mlijeko i mliječne proizvode. Jedan od češćih razloga bacanja je prevelika količina pripremljene hrane. Zanimljivo je da čak svaki drugi Hrvat baca ostatke od pripremljene hrane. Međutim, upravo ti ostatci, uz malo mašte, mogu biti izvrsna namirnica za pripremu posve novog obroka.

Kremasti rižoto od ostataka purice

Ako vam je ostalo purice od božićnog ručka, ovo je sjajan način da ju iskoristite. U svega nekoliko minuta imat ćete ukusan ručak. Pripremite rižoto na klasičan način – na ulju popržite sitno nasjeckan luk, a zatim dodajte povrće po želji (mrkva, paprika, tikvice, patlidžan, rajčica). Prvo dodajte korjenasto povrće, malo prodinstajte pa za nekoliko minuta dodajte i ostalo povrće. Dobro operite rižu te je dodajte povrću. Dinstajte dok riža ne dobije staklasti izgled, a zatim lagano podlijevajte vodom ili temeljcem. Za podlijevanje možete iskoristiti i ostatke temeljca od blagdanske, bogate juhe.

Miješajte rižu i povremeno dodajte temeljac ili vodu po potrebi. Začinite po želji. Kuhajte 20-tak minuta. Pripazite da se ne prekuha, ali i da ne ostane pretvrda. Pri kraju dodajte ostatke purice koje ste nasjeckali na kockice i dobro promiješajte. Rižotu možete dodati i malo sira po vrhu, pogotovo ako vam je prestala koja narezana kriškica s blagdanske plate.

Ukusne knedle od starog kruha

Kada je riječ o ostatcima hrane s blagdanskog stola, uz meso, najčešće ostaje poveća količina kruha. A recept za ukusne knedle tako je jednostavan da ga prava šteta ne isprobati. Slaninu i luk narežite na sitnije kockice i popržite na malo ulja, a stari kruh namočite u toplo mlijeko. Ocijedite, pa dodajte jaja, prepečeni špek i luk, češnjak, sol i papar. Vlažnim rukama oblikujte okruglice i kuhajte 10-15 minuta u slanoj kipućoj vodi. Knedle možete servirati uz ostatke božićnog svinjskog pečenja, a sve prelijte umakom od povrća.

Blagdanski quiche

Višak hrane s blagdanskog stola uvijek možemo pretvoriti u nova jela, a teško da išta može nadmašiti quiche koji je savršen izbor za doručak, užinu ili čak večeru. A najbolja stvar je da je u njega moguće 'ubaciti' gotovo sve ostatke hrane. Priprema traje jako kratko, quiche se peče oko 40 minuta, a zadnja kriška nestat će u sekundi. Zamijesite klasično prhko tijesto od glatkog brašna, maslaca, jaja i soli, a možete dodati i malo kiselog vrhnja.

Tijesto stavite kratko u hladnjak, a za to vrijeme nasjeckajte i naribajte sve sastojke. Meso narežite na kockice, dodajte povrće, a u jednoj zdjeli umutite jaje te ga pomiješajte sa svježim sirom, mileramom ili vrhnjem, dodajte sol, papar i po želji malo naribanog sira. Sve pomiješajte i izlijte dobivenu smjesu na prethodno utisnuto tijesto u kalup, pa zapecite na 180 stupnjeva dok slasna slana pita na poprimi zlatno žutu boju.

Složenac od mlinaca

Purica s mlincima nezaobilazna je poslastica na blagdanskom stolu, a ostaci ovog ručka mogu se sjajno iskoristiti za jelo koje će sa stola nestati u tren oka. Kuhane mlince posložite na dno posude za pečenje, zalijte bešamelom ili vrhnjem pomiješanim s jajetom, puretinom ili piletom i povrćem, prekrijte komadićima starog kruha i zapecite.

Također, ako vam je ostalo mesa te nekuhanih mlinaca tada imate sastojke za slasne 'zagorske lazanje'. Prvo pripremite bešamel. Zatim vatrostalnu posudu namastite pa rasporedite tanki sloj umaka, zatim položite red mlinaca, pa na njih umak, meso i sir. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke, a zadnji sloj neka bude meso, umak i sir. Zapecite na 200 stupnjeva 40-ak minuta i uživajte.

Novi okusi božićnih kolača

Dizani kolači, poput orehnjače i makovnjače postat će još sočniji ako im dodate slatke kreme, a razgrabit će se ako od njih napravite deserte u čašama. Orehnjaču i makovnjaču natopite rumom ili nekim drugim alkoholnim napitkom za kolače, stavite na dno čaše, prekrijte slatkom kremom koju možete pripremiti od ostataka mascarponea, posnog sira, šećera u prahu i vrhnja za šlag. Dodajte malo naribane čokolade i uživajte.

Suhi kolačići mogu poslužiti kao idealna podloga za brze kolače poput cheescakea, a dobro je držati ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji jer će tako potrajati nešto dulje.

Ako ste nakon pripreme blagdanske trpeze jednostavno preumorni te i jednostavno kuhanje izgleda poput nemoguće misije, a ipak ne želite bacati hranu, onda su najbolji izbor salate, sendviči, sočni wrapovi i domaće paštete.

Za salatu je potrebno samo skuhati tjesteninu, ječam ili bulgur. Nasjeckati preostalo meso, dodati svježe povrće po želji, malo kiselih krastavaca, začiniti i preliti vrhnjem ili mileramom. Sendviči i wrapovi su pravi 'kraljevi' reciklaže preostale blagdanske trpeze – stari kruh prepecite, dodajte šnitu mesnog pečenja, ubacite povrće, krišku sira, zalijte umakom i uživajte. Wrap možete i zapeći u pećnici ili tosteru te dodati sira. A tu su i paštete. U blender ubacite ostatke pečenog mesa, povrća, začine po želji, dodajte malo vrhnja ili milerama, dobro izmiksajte i namažite na prepečeni kruh.

Dukatov projekt 'Hrana se ne baca'

Dukat je udružio snage sa stručnjacima i inspirativnim pojedincima kako bi zajedničkim snagama potaknuli građane na promjene. Projekt Hrana se ne baca predstavljen je u rujnu ove godine - Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj je projekta, a nutricionist Nenad Bratković te chef Marin Medak osmislili su dio sadržaja dostupnog na istoimenoj web stranici, svojevrsnoj bazi znanja i savjeta o tome kako smanjiti bacanje hrane u kućanstvu. Projekt Hrana se ne baca utemeljen je na istraživanju o navikama građana koje je za Dukat provela agencija Improve, a obuhvaća niz aktivnosti poput edukativnih radionica za javnost i zaposlenike Dukata, besplatne projekcije nagrađivanog filma Just Eat It – A Food Waste Story, interaktivne kvizove, suradnju sa školama diljem zemlje i brojne druge.

Više o tome kako pravilno skladištiti hranu, produljiti joj rok trajanja i u konačnici stvoriti nove navike dobre za sebe i okoliš možete pronaći na mrežnoj stranici www.HranaSeNeBaca.hr.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Dukatom.