male promjene čine razliku

Tradicionalne blagdanske recepte ove godine učinite malo zanimljivijima - evo kako!

09.12.2023 u 06:45

Bionic
Reading

Tko kaže da bakalar, puricu i omiljenu orahnjaču morate pripremati na klasičan način? U nastavku donosimo recepte koje će vaši najmiliji dugo pamtiti

S pripremama za blagdanski jelovnik uvijek je dobro početi na vrijeme. I dok će se neki odlučiti na moderna jela kojima se žele odmaknuti od tradicije, većina će birati uobičajene klasike. Ali, tko kaže da pečena purica ili bakalar ne mogu biti pripremljeni na malo drugačiji način?

Od mode preko dizajna interijera do svakodnevnih menija; u današnje vrijeme postalo je iznimno poželjno spajanje gotovo romantičnih klasičnih stilova sa svježom energijom koju donose moderni trendovi.

Ovaj spoj nostalgije i spremnosti na nove početke možete prenijeti i na svoje blagdanske tanjure, odvažno servirajući klasična jela s neodoljivim modernim twistom.

Sočna mesna štruca od puretine u omotaču od slanine

Pečena purica tradicionalni je božićni ručak čija povijest seže daleko u povijest. Naime, status blagdanskog favorita stekla je zbog svoje veličine kojom može nahraniti cijelu obitelj, a tradicija ovog obroka može se pratiti s dolaskom europskim doseljenika u Sjevernu Ameriku početkom 17.st.

Purica kao glavni obrok za Božić i u Hrvatskoj ima višestoljetnu tradiciju koja je napredovala od klasičnog pečenja s krumpirima, preko mlinaca do raznih umaka i punjenja kojima se obogaćuje njen okus.

Kao najmodernija verzija stiže jedna malo drugačija varijanta koja ne uključuje klasičnu cijelu puricu, već je riječ o sočnoj mesnoj štruci od puretine u omotaču od slanine.

Sastojci:

  • 500 g puretine (dostupno po povoljnijoj cijeni u PPK Bjelovar trgovini)
  • 200ml ketchupa
  • 1 mali luk
  • 1 jaje
  • 3-4 kuhanih jaja za punjenje (ovaj korak se može i preskočiti)
  • malo ružmarina
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 100g krušnih mrvica
  • 200g dimljene slanine (hamburgera) za omotati štrucu

Priprema:

U tavi prepržiti luk desetak minuta na malo ulja. Ostaviti sa strane da se ohladi dok pripremate ostale sastojke.

U posudu ubaciti mljevenu puretinu, jaje, ketchup, krušne mrvice, sol, ružmarin i crvenu papriku. Dodati i ohlađeni luk i sve dobro promiješati.

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Ako radite štrucu s kuhanim jajima, onda smjesu treba pažljivo rasporediti te jaja poslagati jedno iza drugog kako bi nakon pečenja ostala u sredini. Ako radite verziju bez kuhanih jaja, onda ovaj korak samo preskočite i oblikujte štrucu od smjese.

Nakon toga, poslažite trakice slanine preko štruce dok je posve na pokrijete i malo pritisnite rukama kako bi se dobro zalijepila za smjesu. Štrucu pecite 45 min do sat vremena. Ako koristite program s ventilatorom na vrući zrak, smanjite vrijeme pečenja i temperaturu. Primjerice, bit će dovoljno 45 min na 175 stupnjeva. Ako pečete bez ventilatora, pecite na 180 stupnjeva jedan sat.

Kako si olakšati?

Kako biste si olakšali pripremu i izbjegli žurbu na božićno jutro, sve pripremite dan ranije. Naime, ova štruca omotani u foliju u hladnjaku bez problema može stajati preko 24 sata!

Za dodatno smanjenje stresa, izbjegnite gužve u dućanima i namirnice naručite putem PPK Bjelovar trgovine koji vam ravno u ruke donose baš sve potrebno za ovaj recept!

Bakalar s aromatičnim limunom

Badnjak je dan na koji se tradicionalno ne jede meso te je riba, a posebno bakalar, uobičajen odabir. I tako je to već stotinama godina u katoličkim zemljama, a osim u Hrvatskoj, ova tradicija snažno živi u Portugalu, Španjolskoj i Italiji.

Upravo iz Italije stiže jedan sjajan recept koji će bakalar 'odjenuti u novo ruho', pružajući sasvim nov doživljaj jela uz marinadu od aromatičnog limuna. Osim što ovo jelo možete pripremiti po originalnom receptu i tako razveseliti goste sasvim novim doživljajem, sebi možete olakšati pravovremenom nabavkom smrznute ribe koju ćete po povoljnim cijenama naći u PPK Bjelovar online trgovini.

Pečenje bakalara jedno je od najjednostavnijih načina pripreme ove ribe nježnog okusa, a da biste to napravili na savršen način ostavite je barem pola sata na sobnoj temperaturi prije pečenja te nemojte peći na temperaturi višoj od 200°C.

Sastojci:

  • 4 filea bakalara, posušenih tapkanjem
  • ¾ žličice krupne soli
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice limunovog soka, plus ribana korica jednog limuna (te nekoliko kriški limuna za ukras)
  • 2 žlice maslinovog ulja (dostupno po povoljnijoj cijeni u PPK Bjelovar)
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 žlice nasjeckanog luka
  • 2 žlice nasjeckanog češnjaka (otprilike 4 češnja)
  • ½ žličice dimljene paprike ili obične paprike
  • Nasjeckani svježi peršin, za ukras

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Tapkajte bakalar suhim papirom, a zatim ga začinite s ¾ žličice krupne soli i svježe mljevenim crnim paprom, raspodijeljenim po filetima.

U maloj zdjeli promiješajte limunov sok, ribanu koricu limuna, maslinovo ulje, sušeni origano, nasjeckani luk i nasjeckani češnjak.

Stavite malo smjese na dno posude za pečenje, a zatim stavite bakalar na vrh. Obilno premažite svaki file bakalara smjesom od maslinovog ulja i limuna. Posipajte ravnomjerno papriku između fileta.

Stavite pleh za pečenje u pećnicu i pecite 17 do 20 minuta (ovisno o debljini ribe), dok riba ne postane hrskava.

Ekspresno gotova orahnjača u obliku zvrka

Ako ste ikada radili orahnjaču, dobro znate koliko je vještine, vremena i iskustva u izradi potrebno da biste dobili kolač po željenim kriterijima - sočan, hrskav i besprijekornog uzorka.

No, umjesto ovog podosta kompleksnog deserta, zašto ove godine ne biste iskušali moderniju verziju, koja je ekspresno gotova, a po svemu odgovara kriterijima tradicionalne orahnjače?

Riječ je o slastici s orasima u obliku zvrka čije punjenje i uzorak uvelike podsjećaju na original, ali svemu daju moderan štih.

Osim što si možete olakšati nabavkom namirnica iz online trgovine PPK Bjelovar, znatnu količinu vremena uštedjet ćete ovim jednostavnim, a toliko efektnim receptom uz koji ćete, umjesto u kuhinji, dragocjene sate provesti u društvu najmilijih.

Sastojci:

  • 2 paketića suhog kvasca
  • 1/4 šalice tople vode
  • 4 šalice glatkog brašna
  • 1/3 šalice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 šalica hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 3/4 šalice kiselog mlijeka
  • 2 velika jaja, lagano tučena

Nadjev

  • 230 g mljevenih oraha (ovdje pronađite po nižoj cijeni)
  • 1 šalica zaslađenog ribanog kokosa
  • 1/3 šalice šećera
  • 4 žličice rastopljenog maslaca

Priprema:

U maloj zdjeli, otopite kvasac u toploj vodi. U velikoj zdjeli, pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i izmrvite ga u smjesu dok ne dobijete mrvice. Dodajte kiselo mlijeko, jaja i smjesu s kvascem; promiješajte da dobijete meko tijesto.

Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.

Zagrijte pećnicu na oko 175°C. U drugoj zdjeli pomiješajte sastojke za punjenje.

Napravite tijesto i podijelite ga na tri dijela. Na površini posutoj šećerom razvaljajte jedan dio u pravokutnik veličine 30x23 cm. Pospite 1/3 šalice punjenja uzdužno preko polovice tijesta. Preklopite tijesto na pola preko punjenja, formirajući pravokutnik veličine 30x11cm; pritisnite da se punjenje učvrsti u tijestu. Zatvorite rubove.

Pospite dodatnih 1/3 šalice punjenja uzdužno na polovicu presavijenog tijesta. Ponovno presavijte na pola, formirajući pravokutnik veličine 30x6 cm. Pritisnite da dobijete pravokutnik veličine 30x11cm.

Izrežite na 24 komada debljine 1 do 1,5 cm. Ponovite postupak s preostalim tijestom i preostalim punjenjem. Svaku krišku jednom savijte i uvaljajte u preostalo punjenje; stavite ih na lim za pečenje namazan maslacem, razmaknute 5 cm.

Pecite 15-18 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz lima i stavite na rešetku za hlađenje; poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Dobar tek!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s PPK Bjelovar d.d.