'SIGURNOST HRANE'

Perite ruke i posuđe nakon rukovanja sirovim mesom

03.12.2016 u 18:58

Bionic
Reading

Otkako je hrvatsku javnost potresao tragični slučaj salmonele, pod povećalom su sigurnost i kvaliteta hrane koju konzumiramo. Svakodnevno u javnost stižu nove informacije o prehrambenim proizvodima koji se povlače s tržišta zbog tragova salmonele u njima, stoga je Nastavni zavod za javno zdravstvo organizirao konferenciju 'Sigurnost hrane'

Tragični slučaj salmonele, koji je nedavno potresao hrvatsku javnost, stavio je pod povećalo sigurnost i kvalitetu hrane koju konzumiramo. Hrana koju jedemo gotovo nikada nije sterilna, ali u većini slučajeva ona neće imati utjecaja na onoga tko ju konzumira. Kako bi se informirala javnost, ali i pružile smjernice i prijedlog za unaprjeđenje sustava, Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' organizirao je konferenciju 'Sigurnost hrane'.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske gospodarske komore, Agronomskog fakulteta, Instituta 'Ruđer Bošković', Hrvatskog epidemiološkog društva, Agrokora, Podravke te Nastavnog zavoda. Tijekom konferencije pokrivena su sva važna područja vezana uz sigurnost hrane, a obuhvaćeni su sanitarni nadzor proizvodnje hrane, nadzor hrane animalnog podrijetla, kontrola na globalnoj razini, primjeri dobre prakse, a sama je konferencija zaključena prijedlogom pravilnika i rješenja.


Konferencija 'Sigurnost hrane' - NZZJZ 'Dr. Andrija Štampar'

Uzročnici salmoneloza, u koju spada i salmonela, vrlo su rasprostranjeni u prirodi, a radi se o bakterijama koje su paraziti crijeva različitih životinja. Bez obzira na to što je riječ primarno o parazitima crijeva životinja i čovjeka, one mogu iz crijeva prijeći u krvnu struju i rasprostraniti se po cijelom organizmu. Kada je riječ o ljudima, za nas su važne upravo one salmonele koje su paraziti životinja, a ne čovjeka, jer se prenose namirnicama životinjskog podrijetla, poput jaja i proizvoda od jaja, mesa i mesnih prerađevina te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ono što svi savjetuju građanima je da peru ruke, posuđe i daske za rezanje prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima, te prije jela. 'Važno je provjeriti i rok trajanja i pridržavati se uputa o čuvanju, a lakopokvarljivu hranu u što kraćem roku pospremiti u hladnjak', napomenula je dr.sc. Ivančica Kovaček iz NZZJZ 'Dr. Andrija Štampar'.

Podsjetimo, najčešći oblik salmoneloze akutni je gastroenteritis, odnosno upala sluznice gastrointestinalnog trakta. Simptomi bolesti se javljaju 12 do 48 sati nakon jela, a oni su zimica, treskavica, vrtoglavica, bol u trbuhu i temperatura koja se penje i do 40°C. Uz sve to javljaju se i mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev, a nakon razvoja simptoma bolesti klonulost, žeđ i pospanost. Ako posumnjate na salmonelozu, svakako potražite pomoć liječnika, jer u težim slučajevima ove bolesti može doći do ozbiljnih komplikacija.