IZLAŽETE SE RIZIKU

Ako još uvijek tradicionalno perete piletinu prije kuhanja, vrijeme je da prestanete

19.01.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Kuhanje i isprobavanje recepata nikada nije bilo popularnije. I dok će mnogi s veseljem isprobati novu hit namirnicu ili kulinarski trik, s druge strane većina se neće tako lako odreći uvriježenih navika poput ispiranja piletine. Bez obzira na rizike koji su u ovom slučaju poprilični

Priprema piletine na temperaturi od 70 stupnjeva i višoj, što se može potvrditi zabadanjem termometra za hranu u najdeblji dio mesa učinkovito ubija klice koje uzrokuju bolesti kao što je salmonela. Pranje sirove piletine, s druge strane, može ih proširiti.

'Ne možete učiniti ništa kako biste uklonili bilo koju od štetnih bakterija', rekao je Ben Chapman, koji vodi istraživački program sigurnosti hrane na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline. 'Samo povećavate rizik stavljanjem mesa u sudoper ili oko sudopera,' dodaje.

Stručnjaci za sigurnost hrane dugo vremena upozoravaju na rizike koji nastaju pranjem piletine, pozivajući na preskakanje tog koraka prilikom pripreme hrane. Međutim, istraživanje američke Uprave za hranu i lijekove iz 2016. pokazalo je da 67 posto potrošača još uvijek uporno pere piletinu prije kuhanja.

Stručnjaci smatraju kako se ta navika, može se nazvati i tehnika, seli s koljena na koljeno, zajedno s obiteljskim receptima. Pretpostavlja se da je navika pranja piletine nastala u prošlosti kada su kokoši stizale u domove prljavije, možda i s nešto perja.

Ako ipak, unatoč preporukama, ne odustajte od ispiranja pilećeg mesa, stručnjaci savjetuju čišćenje i dezinfekciju sudopera nakon toga. Inače riskirate kontaminaciju kada kasnije, na primjer, perete jabuku ili operete suđe. No, s druge strane, USDA je otkrila da većina ljudi ili ne čisti sudoper dovoljno dobro da eliminira bakterije ili ga uopće ne čisti. Ako se tome pridoda visoka brojka vjernih ispirača piletine, dobiva poprilično zabrinjavajuć scenarij.

Kada idući put u receptu naiđete na korak koji savjetuje meso da se meso 'posuši', imajte na umu da se ne pretpostavlja se da ste isprali piletinu, već se sugerira da uklonite površinsku vlagu pomoću, na primjer kuhinjskog papira, tako da se začini zalijepe i piletina lijepo porumeni.

Također valja napomenuti kako ispiranje bilo kakvog sirovog mesa ili plodova mora također može širiti bakterije po kuhinjskim plohama.