RECEPT

Peperonata – pikantni prilog

14.07.2009 u 09:46

Bionic
Reading

Peperonata je ponegdje poznata i pod nazivom 'sirotinjski đuveč', no nepravedno je zaslužila takav naziv. Naime, ima jednostavnu, ali istovremeno bujnu aromu, a odlikuje se i specifičnim pikantnim okusom. Peperonata tako može biti prilog dostojan i najluksuznijih jela

Potrebni sastojci:

• 250 g luka
• 2 češnja češnjaka
• 2 čili papričice
• 1 kg svježe crvene paprike
• 800 g pelati rajčice
• 2 lista lovora
• 2 žlice koncentrata rajčice
• maslinovo ulje
• sol i papar

Priprema: 45 min
Recept je pogodan za vegane

Priprema:

U tavu, na maslinovo ulje dodamo sitno sjeckani luk, malo soli, protisnuti češnjak, sjeckane čili papričice kojima smo odstranili koštice, lovorov list te pirjamo dok povrće malo ne omekša.

Zatim dodamo na kockice narezanu crvenu papriku i sve zajedno pirjamo po prilici još pet minuta, povremeno protresajući posudu.

Zatim dodajemo usitnjenu pelati rajčicu, koncentrat rajčice, sve zajedno izmiješamo i ostavimo poklopljeno da kuha na laganoj vatri 30 minuta.

Prije kraja kuhanja umak po želji začinimo maslinovim uljem, majčinom dušicom, origanom ili bosiljkom.

Recept preuzet s internetske stranice www.crochef.com