korisni savjeti

Par lekcija koje smo naučili o radu od kuće

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Huawei

Rad od kuće u posljednjih je nekoliko mjeseci česta tema. Brojni su tekstovi napisani, puno je emisija i podcasta snimljeno, nebrojeni su razgovori vođeni na temu rada od kuće. Mnogi od nas u zadnje su vrijeme po prvi puta radili iz svoga doma, a trendovi snažno idu prema fleksibilnijim organizacijama rada. Sada, kada smo stekli iskustvo rada van klasičnog ureda, vrijeme je da sažmemo lekcije koje smo naučili u proteklim mjesecima

1. Radno vrijeme mora prestati

"Od kuće radim više jer ako ne izađem iz ureda, nikako nemam osjećaj da je radni dan gotov". Neku varijaciju ove rečenice zasigurno ste čuli nebrojeno puta u zadnjim mjesecima. Razne uredske rituale uspjeli smo nadomjestiti ili rekreirati, ali mnogi od nas bez gašenja službenog laptopa i fizičkog napuštanja radnog mjesta jednostavno nikada nemaju osjećaj da je radno vrijeme prošlo, što izaziva nepotreban stres. Ako ćete i u budućnosti raditi iz doma, bilo bi dobro da ovoga puta postavite jasne granice između privatnog i poslovnog vremena.

2. U redu je tražiti pomoć

Pod rizikom da ćemo zvučati očito, ponovit ćemo: rad od kuće i rad iz ureda uvelike se razlikuju. A jedna od osnovnih razlika je i ta da smo u uredu okruženi kolegama kojima se možemo požaliti ili pitati ako nešto ne stižemo ili ne znamo izvesti. Kod kuće smo sami, kolege su fizički udaljene, a mnogima je u takvim okolnostima teško priznati da im ne ide ili da ne stižu obaviti sve što bi htjeli. Iste bi stvari u uredu napomenuli u prolazu ili ih komunicirali govorom tijela, ali kada ih trebamo napisati chatu ili na mailu, imamo problem. Važno je to osvijestiti, ne zatrpavati se u samosažaljenju i tražiti pomoć ako nam je potrebna.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Huawei

3. Dajte feedback

Povratna informacija jako je važna. Prema jednom istraživanju Harvard Business Reviewa 72 % ispitanih tvrdilo je da bi im kvaliteta rada bitno porasla kada bi imali konkretnu povratnu informaciju. Kolege u uredu možemo pohvaliti u neformalnom razgovoru ili na druge načine dati do znanja da su napravili dobar posao. Ali, kada se sve odvija preko maila, ponekad to zaboravimo učiniti. Za slučaj da upravljate timom, vodite računa da im napišete ako su odradili dobar posao ili uspješno završili zadatke. Značit će im više nego što mislite.

4.Iskoristite vrijeme da napredujete

Neke je poslove, po prirodi stvari, jednostavno nemoguće u potpunosti raditi od doma. No to ne znači da trebate prekrižiti ruke i pustiti vrijeme da prođe. Plesačica i influencerica Martina Vuletić neko vrijeme nije mogla nastupati, no kako kaže, u tom je periodu i dalje puno radila. “Koncentrirala sam se na ono na što sam mogla. Iskoristila sam vrijeme koje mi je poklonjeno da se fokusiram na stvari za koje mi je inače nedostaje vremena, na primjer za produkciju sadržaja za društvene mreže. Osim toga, puno sam učila. Željela sam naučiti još bolje koristiti software za obradu fotografija i videa, pa sam istraživala, isprobavala neke nove stvari. Također, nastavila sam se educirati i napredovati na području plesa. Mnogi su vrhunski plesači održavali online tečajeve, tako da bih stavila laptop ispred sebe i bilo je kao da sam bila na satu. Trudila sam se iskoristiti sve što mi tehnologija nudi kako bih postala što bolja u svemu čime se inače bavim”, kaže Martina.

5. Oprema je važna

U uredu imamo sve moguće resurse koji su nam potrebni za rad, a mnogi od nas, koji iz ureda nisu mogli ponijeti računala i koji su morali raditi na vlastitoj opremi, vrlo su brzo uvidjeli da to baš i nije tako jednostavno. Kvalitetan rad podrazumijeva i kvalitetne alate za rad, a ako uglavnom radite na računalu, jednostavno morate imati kvalitetno izrađen i pouzdan uređaj. Seriju upravo takvih prijenosnih računala nedavno je na hrvatskom tržištu predstavio kineski tehnološki velikan Huawei. Modeli iz nove Huaweijeve MateBook serije – X Pro 2020, 13 2020, D14 i D15, mogu se pohvaliti skladnim dizanom i vrhunskom kvalitetom izrade, koja se tradicionalno povezuje s kompanijom. Četiri modela razlikuju se cjenovnim rangom i performansama, nudeći odgovor na potrebe različitih korisnika, od vrhunskih profesionalaca do učenika. Perjanica serije, MateBook X Pro 2020 ističe se najnovijim Intel procesorom, 16GB radne memorije i vrhunskim grafičkim performansama. Više o seriji možete saznati ovdje.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Huawei

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!