PREPOZNAJETE LI SE?

Ovo su znakovi da prebrzo starite

04.02.2013 u 07:10

Bionic
Reading

Jeste li već počeli starjeti? Bore nisu prvi znak starenja, jer starenje počinje znatno prije, i to unutar organizma

Najpoznatiji znakovi starenja su bore na licu te obješena koža na tijelu. No znakovi starenja puno prije se očituju na mjestima gdje ih ne možemo vidjeti – unutar tijela. Jeste li već počeli starjeti iznutra? Otkrijte sami i vidite prepoznajete li se u ovim

znakovima.

Suha usta
Suha usta ujutro mogu biti znak apneje, potencijalno ozbiljnog poremećaja sna u kojemu disanje nekoliko puta prestaje i počinje. Ako želite znati imate li ovaj poremećaj, odgovorite sami sebi na ova pitanja: hrčete li? Budite li se mrzovoljni i s glavoboljom? Osjećate li se tijekom dana umorni? Zaspite li dok čitate ili gledate TV? Imate li problema s pamćenjem i koncentracijom? Ako ste na dva ili više pitanja odgovorili s 'da', pripadate rizičnoj skupini osoba koja pati od apneje. Spavanje na leđima može uzrokovati da vam se jezik zalijepi za nepce te da blokira dišni put. To onemogućava normalan protok zraka. Spavajte na boku. Možete si pomoći jastukom među nogama koji će vam pomoći da cijelu noć ostanete na boku.

Crvene oči
Upaljene oči mogu biti znak artritisa - bolne upale i ukrućenja zglobova. Isti stanični proces koji uzrokuje upalu u zglobovima, može uzrokovati i upale u očima koje zbog toga postaju crvene. Istraživanja su pokazala da što prije liječite artritis, imat ćete bolje dugoročne rezultate. Dakle, posjetite svog liječnika na prvi znak nevolje. Kako biste izbjegli ili ublažili artritis, pokušajte uzimati buhač, biljku s dugom poviješću korištenja u tradicionalnoj i narodnoj medicini. Buhač ima velike protuupalna svojstva i zaista vam može pomoći.

Ugasla siva koža
Ako vam je koža izgubila sjaj i čini se blago sivkasta, postoji mogućnost da imate problema s bubrezima. Bubrezi filtriraju otpad i višak tekućine iz krvi, koji se zatim izlučuje u urinu. Kad kronična zatajenja bubrega dosegnu poodmaklu fazu, opasne razine tekućine, elektrolita i otpada mogu se akumulirati u tijelu. 'Dobra vijest' je ta da problemi s bubrezima mogu uzrokovati anemiju, što će dovesti do sivkaste kože, a to je onda znak upozorenja prije nego što situacija postane ozbiljnija. Ako primijetite da vam koža izgleda ugaslo i to tako traje već neko vrijeme, provjerite svoje stanje kod liječnika.

Gubitak osjetila njuha
Gubitak osjetila njuha može biti rani znak upozorenja na Parkinsonovu bolest. Degenerativni živčani poremećaj obično počinje polako i pogoršava se tijekom vremena, a vodi do mišićnih podrhtavanje, sporosti pokreta, promjena u govoru i demencije. Bolest možete 'uhvatiti' u ranoj fazi, i to tako što ćete testirati svoje osjetilo njuha. Štapić za oči namočite u alkohol i počnite ga prinositi nosu, a početna točka neka bude od pupka. Ako miris osjećate kada se štapić nalazi na osam do 12 centimetara od nosa, njuh vam je u redu. Ali ako štapić morate približiti na manje od četiri centimetra, posjetite liječnika i provjerite svoje stanje.

Nedostatak dlaka na nogama
Iako naša kultura ohrabruje žene da se oslobode svih dlaka na tijelu, ćelave noge ili nožni prsti znak  su upozorenja za vaskularne bolesti koje mogu dovesti do moždanog i srčanog udara! Ispod kože se nalaze folikuli s dlakama koje krv održava živima. Kada se udebljate, razina kolesterola s vremenom raste i plak se nakuplja u arterijama što dovodi do začepljenja. Kao rezultat toga javlja se umiranje folikula, a samim time i nestanak dlaka. Imate li dlaka na nogama i nožnim prstima? Ako je odgovor negativan, posjetite liječnika. Ako želite preventivno djelovati, počinite se zdravo hraniti i redovito vježbati.