NIJE NERJEŠIVO

Ovo su najčešći seksualni problemi, a evo kako ih riješiti

11.06.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Nezadovoljni ste svojim seksualnim životom? Evo kako možete promijeniti stvari na bolje u spavaćoj sobi

Stručnjaci kažu kako seksualne probleme imaju čak i seksualno aktivni parovi, no dobra je stvar to da nisu nerješivi. Zbog ubrzanog načina života, svakodnevnih obveza ili stresa kojem smo izloženi mnogi se danas žale da im seksualni život pati.

Najčešće se mogu čuti izgovori: 'Više mi nije zabavno', 'Umoran/na sam' ili 'Nisam raspoložen/a', a evo kako možete promijeniti stvari u spavaćoj sobi na bolje.

Problem br. 1:  Preumorni ste

Bez obzira što ga uzrokuje, posao, nesanica ili iscrpljenost zbog novog člana obitelji, umor nije nikakav afrodizijak. Parovi kojima je nedostatak vremena čest izgovor za seks najčešće imaju puno složenije emocionalne i fizičke seksualne probleme, poput manjka seksualne želje, erektilne disfunkcije, bolnog snošaja, negativnog mišljenja o vlastitom tijelu i sl.  Stručnjaci ističu kako je najvažnije pronaći vrijeme za seks. On je u braku vrlo bitan, zato ga nikako nemojte zanemarivati. Odgodite uživanciju na kauču uz epizodu serije 'Better Call Saul' i bacite se u akciju s vašom boljom/lošijom polovicom. 'Svi kažemo kako smo zauzeti, no moj suprug i ja uvijek nađemo vremena za stvari koje su nam bitne', iskrena je dr. Janet Hyde, profesorica psihologije i ženskih studija na Sveučilištu Wisconsin-Madison.

Problem br. 2: Ljuti ste

Najčešće su žene one koje koriste seks kao oružje te na neki način supruga ucjenjuju uskraćivanjem intimnih odnosa. Stručnjaci za veze upozoravaju kako je to signal za uzbunu jer se par tako sve više udaljava. Sjednite i razgovarajte o tome što vas muči u četiri oka s partnerom/icom kako biste pronašli rješenje problema. Ukoliko ih metete pod tepih, samo ćete potaknuti gomilanje nezadovoljstva i patit će obje strane.

Problem br. 3: Seks vam je postao dosadan

Vjerojatno je razlog u tome što je vaš seksualni život postao vrlo monoton. Seksualna iskra se katkad može izgubiti pa parovi postaju više prijatelji nego ljubavnici. Zato razmislite o načinima na koje ćete začiniti seksualne odnose: seksi rubljem, novim pozama (ili lokacijom), seksualnim igračkama, vrućim igricama pod tušem…

Problem br. 4: Izostanak zadovoljstva

Ukoliko niste raspoloženi za seks jer više ne uživate u njemu, možda je razlog za to i u izostanku orgazma. Možda će vas iznenaditi podatak da većina žena nema orgazam tijekom seksa. Ključ je, objašnjavaju stručnjaci, u pronalaženju idealne poze i potpunom opuštanju. Zabrinutost zbog izgleda za vrijeme seksa može umanjiti užitak i smanjiti šanse za postizanje zadovoljstva.

Problem br. 5: Bolan seks

Stručnjaci kažu kako se radi o puno češćem problemu nego što se obično misli. Prvo treba istražiti što uzrokuje fizičku bol prilikom spolnog odnosa. Ponekad ova bol može nastati i zbog neke seksualne traume iz prošlosti ili emocionalnog stanja, poput depresije ili anksioznosti.

Problem br. 6: Izostanak emocionalne bliskosti

Zbog suvremenog ubrzanog načina života i brojnih obveza često se parovi počinju emotivno udaljavati, što također može rezultirati lošim seksom. Mnogi zaboravljaju i kako je za dobar seks bitna potpuna opuštenost i uživanje u svakom trenutku čina. Otvoren razgovor o seksu, o onome što volimo i što ne volimo, vrlo je bitan za uspostavljanje zdrave seksualne veze.