PROMIJENITE IH NA VRIJEME

Ovo su iznenađujući razlozi zbog kojih ne mršavite

05.11.2017 u 11:58

Bionic
Reading

Vježbate, pazite na zdravu prehranu, izbjegavate junk food, alkohol i slatkiše, no kazaljka na vagi nikako da se pomakne u željenu stranu

Ne znate ni sami koliko ste puta pokušali smršavjeti, no nikako da postignete cilj. Dobro razmislite o tome što činite krivo.

Ukoliko se i kod vas kazaljka na vagi naprosto odbija pomaknuti ulijevo, razlog se možda krije u navikama, a upravo one možda miniraju vaš plan topljenja viška kilograma.

Razlozi zbog kojih se nikako ne možete riješiti viška kilograma nerijetko su navike koje na prvi pogled nemaju nikakve veze s gubljenjem kilograma, a niste ih ni svjesni.  

Stalno ste pod stresom

Dobro je poznato to da stres povećava izlučivanje kortizola, hormona koji signalizira vašem tijelu pohranjivanje masnih naslaga, posebice onih oko trbuha. Osim toga, kortizol potiče apetit, posebice za utješnom, masnom ili slatkom hranom. Istraživanje provedeno među medicinskim sestrama u Danskoj pokazalo je da su one koje su bile vrlo zaposlene i pod stresom dobile puno više na težini od onih koje su radile normalno radno vrijeme i nisu osjećale poseban pritisak. Ako stres ne možete izbjeći na poslu, kod kuće se probajte što više opuštati, a to bi trebalo pomoći u snižavanju razine hormona stresa i smanjenju apetita.

Često razmišljate o vježbanju

Istraživanje provedeno u Francuskoj pokazalo je iznenađujuće rezultate: već i samo razmišljanje o vježbanju (ali samo kod osoba koje nemaju stalnu naviku vježbanja) i razmišljanje o tome kako morate početi vježbati može uzrokovati to da jedete i do 50 posto više. Zvuči čudno, ali osobe podsvjesno misle da im taj trening koji ih očekuje (pa makar se on i ne dogodi) daje pravo da jedu više jer će to ionako potrošiti za vrijeme vježbanja.

  • +7
Vježbanje kod kuće Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Često uzimate lijekove

Da, lijekovi poput onih za depresiju, dijabetes, visok krvni tlak ili upalu mogu utjecati na vašu težinu. Od nekih ćete biti gladni, a neki pak pokreću organizam da pohranjuje masne naslage. Konzultirajte se s liječnikom da vam, ako je to naravno moguće, propiše lijekove koji imaju manji utjecaj na to. Dakako, nemojte samoinicijativno mijenjati propisanu terapiju.

Mislite da se hranite zdravo, ali...

Ako stalno mislite na to da je vaš obrok lagan i niskokaloričan, to također može uzrokovati proizvodnju više hormona grelina. Zbog viška ovog hormona osjećate se manje sitima i on signalizira usporavanje vašeg metabolizma. Zato je dobro u svoju prehranu uključiti zasitnije, a zdrave namirnice, poput sira ili orašastih plodova, koje daju energiju. Kako bi se hormon grelin, odnosno hormon gladi, izbalansirao, češće konzumirajte takve namirnice. Odlično, a zdravo jelo, topla je juha od korjenastog povrća s npr. komadićima kruha od cjelovitih žitarica.

Redovito plaćate karticama

Mnoga su istraživanja pokazala da osobe koje koriste kartice kada plaćaju namirnice kupuju znatno kaloričniju i nezdraviju hranu od osoba koje plaćaju gotovinom! Možda se to čini čudno ili kao da nema nikakve veze jedno s drugim, ali to je zbilja tako. Osobe koje su kupovale nezdravu hranu bile su savršeno svjesne ekstra kalorija i cijene tih 'slastica', ali s obzirom da nisu odmah osjetile udarac po džepu, lakše su se predale impulsu kupovine, stoji u studiji koju je proveo Journal of Consumer Research.

Nemate dovoljno mišićne mase

Zvuči jednostavno: što više mišića imate, to više kalorija trošite! Bez obzira na ono što radite, znajte da mišići troše više kalorija od masnoće. Kako biste to promijenili, počnite vježbati s utezima. Izgradnja i održavanje mišićne mase dugoročno će napraviti veliku razliku. Bilo bi najbolje da prilikom vježbanja naizmjence kombinirate kardio trening i vježbe snage.

Premalo sna

Mnoga su istraživanja pokazala da nedovoljno sna dovodi vaše tijelo u 'mod za preživljavanje' (isto kao i kada se izgladnjujete) pa ono prestaje trošiti zalihe masnoće (odnosno troši ih puno sporije) kako bi 'preživjelo'. Stručnjaci stoga savjetuju da pokušate spavati između sedam i osam sati svaki dan (ili barem ne manje od šest sati).