uništava vid

Evo zašto trebate zaštititi oči u danima poput ovih kada je zagađenost zraka visoka

03.02.2024 u 19:43

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme onečišćenost zraka u Zagrebu je visoka, a iako se mnogi žale na poteškoće u disanju, manje se govori o tome koliko takav zrak šteti zdravlju očiju. Mnogi nisu svjesni da je itekako opasan za zdravlje očiju jer kad je vid u pitanju - jednostavno ne postoje sigurne razine onečišćenog zraka. I najmanje količine su izuzetno štetne

U Londonu u 19. stoljeću, kada je Charles Dickens pisao da je 'magla bila teška i mračna', ljudima se savjetovalo da nose posebne naočale za maglu, odnosno smog, dok borave vani kako bi izbjegli iritaciju očiju. Najnovija istraživanja potvrđuju ono što se još tada znalo - zagađen zrak može uništiti naš vid. Naime, zagađenost zraka može dovesti do katarakte (siva mrena), glaukoma (drugi najčešći uzrok sljepoće), konjunktivitisa, degeneracije makule povezane sa starenjem, pa čak i povećati rizik da ranije počnete nositi naočale za vid. I dok istraživanja pokazuju da su takvi učinci najizraženiji u jako zagađenim gradovima u Aziji, studije provedene u Sjevernoj Americi i Europi otkrile su da čak i niže doze onečišćenja zraka mogu oštetiti naše oči.

Poznato je i znanstveno dokazano da zagađenje zraka očito loše za zdravlje, a posebno za naša pluća (astma) i kardiovaskularni sustav (srčani i moždani udari). Međutim, tek se u posljednje vrijeme više počinje istraživati kako onečišćena atmosfera može utjecati na zdravlje očiju.

Oko je organ koji se sigurno zanemaruje, a naše oči su, zapravo, posebno osjetljive na onečišćen zrak, rekao je za Washington Post Paul Foster, oftalmološki epidemiolog na Sveučilištu u Londonu. Naime, one su izravno su izložene onečišćenju u zraku, što može dovesti do bolesti suhog oka (kada nemate dovoljno kvalitetnih suza za podmazivanje očiju). Osim toga mrežnica, sloj oka osjetljiv na svjetlost u stražnjem dijelu oka, ima mnogo krvnih žila, što je čini izrazito osjetljivom na onečišćenje. 'Sve što uđe u krvotok cirkulirat će u vrlo visokim koncentracijama u stražnjem dijelu oka', upozorava Foster.

  • +7
Zagreb zagađen smogom Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Jedan od glavnih poremećaja vida koji znanstvena istraživanja dokazano povezuju sa zagađenim zrakom je glaukom, neurodegenerativna bolest koja dovodi do oštećenja vidnog živca u stražnjem dijelu oka. Istraživanja pokazuju da velika izloženost finim česticama koje se nalaze u onečišćenom zraku, većim PM10, i finijim PM2,5, koje dolaze iz izvora koji uključuju automobile i kamione, elektrane, šumske požare - značajno povećava rizik od ovu posebnu bolest. U jednoj velikoj studiji, udvostručenje mjesečne prosječne koncentracije PM2,5 u zraku povećalo je rizik od glaukoma za 66 posto.

Današnja razina PM2,5 u Zagrebu je prema AQI-ju jako visokih 55 µg/m3, što dvostruko premašuje smjernice Svjetske zdravstvene organizaciju. Alarmantno je da čak i znatno niže razine od te mogu dovesti do problema s vidom, uključujući glaukom.

Francuska studija objavljena u rujnu prošle godine pokazala je da izloženost PM2.5 u koncentracijama ispod EU. preporuke od 25 μg/m3 mogu dovesti do ubrzanog stanjivanja živaca koji prenose vizualne signale od mrežnice do mozga, što je ključni pokazatelj glaukoma. Prema Cécile Delcourt, epidemiologinji s Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u Francuskoj i glavnog autora studije, ovi rezultati naglašavaju da, kada je riječ o zdravom vidu, zaista ne postoje sigurne razine onečišćenja zraka. I najmanja onečišćenja su opasna!

Siva mrena ili katarakta se također pogoršava zbog onečišćenog zraka. Velika britanska studija otkrila je da ljudi koji žive u područjima s najvećim onečišćenjem PM2,5 imaju 14 posto veći rizik od operacije katarakte, poremećaja koji zamućuje prirodnu leću oka, zbog čega stvari izgledaju mutne i lišene boja. Međutim, ono što posebno zabrinjava u rezultatima ovog istraživanja je to da su područja s najvišim razinama onečišćenja bila na razinama nižim od onih u nekim američkim gradovima, poput Chicaga i Los Angelesa.

Laboratorijski eksperimenti na stanicama ljudske mrežnice 2023. godine otkrili su da kada su takve stanice izložene česticama, dolazi do povećanja upale što je pak povezano s poremećajima vida kao što je glaukom. Studije na životinjama također pokazuju da izloženost zagađenom zraku može oštetiti DNK u mrežnici i uzrokovati preuranjenu smrt neurona u stražnjem dijelu oka.

Jedan od mogućih načina za suzbijanje štetnih učinaka onečišćenog zraka na oči, je i nošenje sunčanih naočala, korištenje kapi za oči, često pranje ruku i izbjegavanje trljanja očiju u danima kada su razine onečišćenja zraka visoke, kako ne biste pogoršali iritaciju, a preporuča se i prehrana bogatu antioksidansima (puno voća i povrća).

U usporedbi s pušenjem ili previše vremena provedenog ispred ekrana, zagađen zrak još uvijek ima manji utjecaj na oči. No loša vijest je da vrijeme provedeno ispred ekrana možemo kontrolirati, baš kao i pušenje, no od zagađenog zraka nije tako lako pobjeći. Najbolji način za zaštitu vida od zagađenog zraka je prestanak izgaranja fosilnih goriva.