uzroci bolova

Ovo može biti razlog za to što vas prati uporna bol u donjem dijelu leđa

20.01.2024 u 15:56

Bionic
Reading

Osjećaj zatezanja, jaka nelagoda i bol u donjem dijelu leđa vaša su svakodnevica, a ne znate zašto? Znanstvenici su otkrili da bi za to mogle biti odgovorne specifične stanice koje se nalaze u diskovima kralježnice

Ako muku mučite s čestim bolovima u leđima, znanstvenici su možda pronašli uzrok vaših problema. Naime nedavna studija provedena u bolnici Cedars-Sinai i objavljena u Science Translational Medicine naglašava ulogu degeneracije spinalnih diskova. Ti konstitutivni elementi kralježnice, koji se nalaze između kralježaka, djeluju kao amortizeri i doprinose pokretljivosti.

Kako navodi priopćenje za medije bolnice Cedars-Sinai, čak 40 posto odrasle populacije pati od bolova u donjem dijelu leđa zbog degeneracije diskova kralježnice, a znanstvenici su sada identificirali određenu podvrstu stanica koje bi mogle objasniti uzrok te boli.

Prema studiji, kralježnicu čine kosti koje nazivamo kralješcima, a između njih nalaze se intervertebralni diskovi ispunjeni supstancijom nalik gelu, čija je glavna funkcija amortizacija sila u kralježnici. 'Zbog starosti, prekomjerne upotrebe ili uslijed ozljede ta se supstancija počne stvrdnjavati i počne pokazivati znakove degeneracije, ali to ne znači da disk nužno postaje bolan', rekao je Dmitriy Sheyn, istraživač u Upravnom odboru Instituta za regenerativnu medicinu u bolnici Cedars-Sinai i glavni autor studije.

Bol nastaje zbog toga što unutarnji želatinozni sloj diskova ne sadrži nikakve živčane završetke pa tijekom degeneracije živčani završeci okolnih tkiva pritišću disk.

Kako bi došli do ovog zaključka, znanstvenici su analizirali stanice pacijenata s diskovima koji su doživjeli bezbolnu degeneraciju i pacijenata s bolovima u donjem dijelu leđa povezanim s diskom. Zatim su otkrili da potonji imaju veći broj određene podvrste stanica te da bi one mogle biti uključene u pojavu boli.

U zdjelici sa staničnom kulturom istraživači su podvrgnuli zdrave stanice 'uvjetima koji simuliraju degeneraciju diska, uključujući upalu, kiselost, napetost i kompresiju, nisku razinu glukoze i kisika' te su ih uspjeli transformirati u podvrstu povezanu s boli.

Budući bi se tretmani stoga mogli usredotočiti na 'reprogramiranje stanica intervertebralnog diska povezanih s boli u zdrave stanice' ili 'dodavanje zdravih stanica bolnim diskovima kako bi se potisnule one povezane s boli'.

'Ovo predstavlja velik napredak u našem razumijevanju bolova u leđima povezanih s diskom', rekao je Hyun Bae, profesor kirurgije i ortopedije u bolnici Cedars-Sinai i koautor studije, a ove nalaze smatra 'probojem' i bitnim korakom u potrazi za nekirurškim biološkim liječenjem.