IZBJEGNITE GREŠKE

Ovo je tajna ukusne juhe

14.05.2014 u 06:50

Bionic
Reading

Na prvi pogled kuhanje juhe čini se vrlo jednostavnim – u lonac se ubaci povrće, meso, malo soli, puno vode i stavi kuhati, ali jeste li sigurni da je upravo to najbolji recept za ukusnu juhu? Vjerovali ili ne, ali i kuhanje juhe krije određene trikove koji će je učiniti tako ukusnom da će vam postati omiljeno jelo

Da biste skuhali svoj najbolji lonac juhe, izbjegavajte ovih sedam najčešćih pogrešaka.

Kuhanje umjesto krčkanja
Jedna je od osnovnih grešaka pustiti juhu da jako kuha. Jačina kuhanja trebala bi biti takva da se tijekom procesa kuhanja na površini tekućine svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića. Ako snažno kuhate juhu, a ne pustite je da lagano krčka, meso i povrće bit će suho i prekuhano, piše goodhousekeeping.com.

Niste dovoljno zasolili
Ništa nije tako bitno kao dobar omjer začina. Tijekom kuhanja obavezno isprobajte kakvog je okusa juha, a premda si možete pomoći receptom, radije se navodite vlastitim osjetilima.

I voda je dovoljna
Mislite da ne možete napraviti ukusnu juhu ako nemate goveđeg ili pilećeg temeljca? Jednostavno dodajte vodu. Umjesto toga, bolje je koristiti juhu, nego loš temeljac. Stoga, uvijek prije dodavanja temeljca u juhu, prvo ga probajte; ako nije dobra okusa i ne biste ga takvog jeli, zašto ga onda stavljati u juhu? Juhe napravljene s vodom mogu biti sjajne, okus oblikujte začinima, a obavezno dodajte pravilnu količinu soli. Također, neki znaju stavljati u juhu dok se krčka i koru parmezana što će joj dati poseban okus.

Prekuhavanje povrća
Izbjegavajte odmah na početku u lonac staviti povrće; neke vrste povrća će se prekuhati te postati gnjecave. Umjesto toga, radije u lonac postupno dodajite povrće, ovisno o tome koliko mu je vremena potrebno da se skuha. Na taj način juha će biti ukusna, a povrće skuhano točno onoliko koliko treba.

Dodajete rajčice odmah na početku kuhanja
Kiselina koju sadrže rajčice može grah i povrće održati hrskavima. No nije preporučljivo dodavati rajčice odmah na početku kuhanja. Rajčice je najbolje dodati u zadnjih 20 minuta kuhanja, kada su svi ostali sastojci već pri kraju s kuhanjem.

Zanemarujete moć začina
Svježe začinsko bilje, svježe mljeveni papar, malo naribanog parmezana i hrskavi krutoni najbolji su način da poboljšate okus i teksturu netom prije posluživanja. Uz juhu od leće ili graška sjajno ide balzamični ocat ili pak nekoliko kapi limunova soka. Ostali su sjajni dodaci mala količina jogurta, kiselo vrhnje, pržene bundevine sjemenke ili žlica pesta.