KRALJICA SVIH SALATA

Ovo je tajna savršene salate Cezar

03.07.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Ono što čini sjajnu salatu Cezar nije samo dobar preljev, već cijeli paket, odnosno svi sastojci koje stavljate u nju. Ako je želite dobro napraviti, onda će vam ovi savjeti jako dobro doći

Premda će neki reći da je ova slavna salata dobila ime po velikom rimskom caru, predjelo koje je neizbježno na skoro svakom restoranskom jelovniku autorsko je djelo talijanskog kuhara Caesara Cardinija. Rijetko tko joj može odoljeti, čak i oni koji nisu ljubitelji salata. No koliko god izgledala jednostavna, priprema Cezarove salate skriva nekoliko trikova. Tradicionalno se pravi s umakom Worcestershire, a ne inćunima, piše taste.com.au

Sjajna stvar kod pripremanja Cezarove salate kod kuće je ta da imate potpunu kontrolu nad sadržajem i količinom soli, a najbolje je prije nego je začinite prvo kušati umakWorcestershire te dodavanje ostalih začina prilagoditi jačini okusa umaka.

Nemojte zaboraviti ni na kuhana jaja jer će joj ploškice kuhanih jaja dati bogatu i kremastu strukturu. Naravno, narezana kuhana jaja će i vizualno poboljšati izgled salate, a da vam rezultat bude najbolji i jaja kuhana baš onako kako treba, isprobajte jednostavan trik. Jaja odmah stavite u hladnu vodu i polako ih zagrijavajte neprestano miješajući. Tako će žumanjci ostati lagano mekani i smješteni točno u sredini jaja, što će jako efektno izgledati nakon što ih narežete i poslažete na vrhu salate.

Lagano preprženi pršut ili kockice slanine ne samo da će dati poseban okus salati, već i onu sjajnu i neodoljivu hrskavost. Zelenu salatu operite u hladnoj vodi jer ćete tako vratiti živost i hrskavost listovima. Međutim listove svakako dobro posušite prije nego što ih stavite u zdjelu i prelijete umakom. Naime mokri listovi salate neće zadržati umak - on će skliznuti na dno zdjele. Ukoliko dobro posušite listove, preljev će se zadržati na njima te će salata biti znatno bogatijeg okusa.

Također, na konačan okus u velikoj mjeri može utjecati okus salate, stoga je najbolje ne koristiti velike vanjske listove, nerijetko gorke. Otrgnite ih te koristite samo unutarnje lišće, slatko i nježno.

Ukoliko želite savršeno sočne, ali i hrskave kockice kruha, potrebno je znati jednostavan trik – narežite ga na kockice, a zatim prelijte maslinovim uljem i dobro začinite te nakon toga lagano pržite u tavici sve dok ne postane hrskav.

Kako bi vaša salata Cezar bila ne samo ukusna, već i vizualno neodoljiva, lišće salate narežite te posložite na dno tanjura, a na njih posložite ostale sastojke, naravno s ploškicama jaja na vrhu. Ne samo da će biti sjajnog okusa, već će i odlično izgledati.

Naravno, u nju treba staviti i malo parmezana, i to ne bilo kojega. Potražite kvalitetan talijanski parmezan koji ima malo oštriji okus te će dati posebnu delikatnu notu vašoj salati.