BRZO, ZDRAVO I SLASNO

Ovo je najukusniji način za pripremu lososa

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 30.10.2018 13:21
  • Objavljeno 30.10.2018 u 10:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zasitili ste se kupljenog dimljenog lososa? Chef poznate stranice s receptima Hello Fresh otkriva nekoliko trikova koji vam mogu pomoći u pripremi lososa i koji će parirati tanjurima najrazvikanijih svjetskih restorana

Losos je odličan u borbi protiv kilograma jer, osim što je riječ o niskokaloričnoj namirnici, obiluje zdravim mastima, proteinima i vitaminima B. Iako mu je potrebna vrlo kratka termička obrada, pitate li profesionalne kuhare je li zahtjevno ispeći savršen komad lososa, nemojte se iznenaditi dobijete li potvrdan odgovor.

Claudia Sidoti, koja za stranicu Hello Fresh razvija najukusnije recepte, od kojih cure sline, otkrila je kako korak po korak ispeći losos poput profesionalca.

Kako ispeći savršeni file lososa?

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.

2. Poprskajte uljem posudu u kojoj će se peći.

3. Papirnatim ručnikom posušite file lososa i polegnite ga tako da strana s kožom bude prema dolje. Začinite solju i paprom.

4. Pecite dok losos ne dobije boju u sredini, otprilike 10-12 minuta.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako niste sigurni koliko dugo peći losos, sljedeći trik vam može pomoći u tome. Sidoti savjetuje da za svakih 1,25 centimetra filea dodate 4-6 minuta termičke obrade u pećnici, što znači da je, ako je file debeo 2,5 centimetra, idealno vrijeme pečenja 8-12 minuta.

Ukoliko preferirate manje pečen losos, pecite ga manje i obrnuto. Pazite da ga ne prepečete.

Losos u sredini mora ostati blago proziran i ružičast. Primijetite li da iz njega počinje curiti bijela tekućina, to je znak da ste ga prepekli. No gledate li pažljivo na sat i držite se propisane minutaže, vaš bi losos trebao ostati sočan, stoga nema mjesta panici.

Zašto je losos bolje peći u pećnici nego pržiti u tavi?

'Suhi zrak koji nastaje pečenjem u pećnici pogodno djeluje na losos. Iako mu je u pećnici potrebno malo duže vremena nego u tavi, pečenjem losos zadržava sočnost i ne zahtijeva toliko ulja kao što to zahtijeva tava', tvrdi Sidoti, a kao prilog lososu savjetuje pečeni luk i šparoge te je sve dovoljno začiniti solju, paprom, ružmarinom i s malo limunovog soka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!