UPOZNAJ SE

Ovo je najbolji način da svladate bijes

21.06.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Naljutili su vas? Imamo najbolji način kako da se ispušete a da nitko ne nastrada!

Ako kiptite od bijesa, najgore što možete napraviti jest zadržati to u sebi. Stručnjaci savjetuju otvoreno komuniciranje ljutnje jer jedino tako možete sačuvati svoje zdravlje.

Istraživači Sveučilišta Carnegie Mellon ustanovili su kako jasno verbaliziranje ljutnje može ublažiti bijes i samim time poštedjeti zdravlje. Zamolili su ispitanike da riješe zahtjevan matematički zadatak, a u isto vrijeme ih je jedna osoba ometala i pokušala naljutiti. Poslije rješavanja zadatka, stručnjaci su razgovarali s ispitanicima, a polovica je otkrila kako se zapravo osjeća.

Ispitanici koji su svoje osjećaje zadržali za sebe reagirali su na način koji znanstvenici nazivaju 'bori se ili bježi' – riječ je o fiziološkoj reakciji na stres. Naime, kada je tijelo pod nekom prijetnjom ono se instinktivno automatski priprema za borbu: ili kako bismo se obranili ili kako bismo pobjegli iz opasne situacije.


'Iako možda zvuči smiješno, jednostavno identificirajte svoje osjećaje usred žustre reakcije tako da kažete: 'frustriran sam' ili 'smeta me ovo i ovo'. Na taj način možete povući kočnicu nepromišljenoj reakciji i ostati sabrani', objasnio je Karim Kassam, autor studije objavljene u časopisu PLOS One. Više pročitajte na ordinacija.hr.