BOGATSTVO OKUSA

Ovo je najbogatiji i najmirisniji božićni kolač

13.12.2013 u 08:52

Bionic
Reading

Suho voće, mirisni začini i čokolada nezaobilazni su dio blagdanskog ugođaja, a sve se to nalazi u ovom slatkom božićnom vijencu

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Za tijesto:
5 dag kandirane narančine kore
5 dag kandirane limunove kore
60 dag različitog suhog voća (šljive, smokve, marelice, voćni mix i dr. )
2,5 dl viskija
10 dag lješnjaka
10 dag oraha
10 dag badema
10 dag čokolade
10 dag marcipana
20 dag šećera
20 dag maslaca
5 jaja
20 dag brašna
2 žlice kakao praha
1 žličica praška za pecivo
na vrh noža soli
na vrh noža kardamoma
na vrh noža mljevenog đumbira
½ žličice cimeta
sitno naribana korica od 1 naranče
sitno naribana korica od 1 limuna

Za preljev i ukrašavanje:
120 ml viskija
120 ml kuhane kave (espresso)
15 dag čokolade (70% kakaa)
7 dag maslaca
orašasti plodovi
suho voće
čokolada

Priprema

Kandiranu koru naranče i limuna te suho voće sitno nasjeckati. Staviti u odgovarajuću staklenku, zaliti sa 2,5 dl viskija, žlicom dobro zbiti, zatvoriti staklenku i ostaviti dva dana da se marinira, na sobnoj temperaturi.

Nakon dva dana čokoladu, lješnjake, orahe i bademe sitno nasjeckati. Marcipan narezati na kockice. Brašno, prašak za pecivo, sol i kakao izmiješati i prosijati. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi kremasto izmiješati sa šećerom. Zatim naizmjence dodavati mješavinu brašna i jedno po jedno jaje, neprestano miješajući.

Nakon toga dodati začine (kardamom, đumbir, cimet) i naribanu koricu naranče i limuna. Na kraju kuhačom umiješati nasjeckanu čokoladu i mješavinu suhog voća zajedno s viskijem u kojem se mariniralo.

Kalup za vijenac (oko 2 – 2,5 l zapremnine) namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Uliti smjesu i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 160°C oko 75 minuta. Vrući kolač izvaditi iz pećnice (ostaviti u kalupu), izbosti štapićem i preliti viskijem pomiješanim s ohlađenom kavom. Kolač ostaviti preko noći da se potpuno ohladi u kalupu.

Ohlađeni, natopljeni kolač istresti iz kalupa.

Maslac dobro zagrijati. Skloniti sa štednjaka i dodati sitno narezanu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i glazura dobije sjaj. Kolač preliti glazurom i prije nego se glazura stvrdne ukrasiti nasjeckanim orašastim plodovima, suhim voćem i nasjeckanom čokoladom.

Kada se glazura potpuno stvrdne, kolač staviti u odgovarajuću kutiju s poklopcem i ostaviti ga na hladnoj sobnoj temperaturi dva dana da se okusi prožmu. Kolač može stajati oko mjesec dana, i to ne u hladnjaku.