Savjeti za putnike

Ovo je 10 stvari koje morate znati prije nego što se zaputite u Mađarsku

08.06.2018 u 10:26

Bionic
Reading

Putovanja su divna, putovanja su čarobna i ne moraju nužno biti daleka. U jednome od narednih vikenda ili tjedana možete se zaputiti do susjedne Mađarske i u njoj pronaći odmor i provod. Ovo su savjeti koje biste trebali ponijeti sa sobom, za što potpuniji doživljaj

Franz Liszt mađarski je ponos

Iako ga dijele s Austrijancima, skladatelj Liszt Ferenc (kako ga ovdje zovu) Mađarima je jako bitan. Odmah poslije dolaska upoznat će vas s njegovom glazbom (koja je stvar opće kulture i vjerujemo da ćete se brzo snaći), pa nećete pogriješiti ni ako jedan Lisztov CD ponesete doma kao suvenir. Ako se i dalje pitate kako je Austrijanac Liszt doma i u Mađarskoj, lokalci će vam brzo objasniti da je u vrijeme skladateljeva rođenja njegovo rodno mjesto bilo pod mađarskom vlasti pa je po logici stvari rođen kao Mađar.

Carpe diem, putnici!

Zašto biste vidjeli samo jedno mjesto kad Mađarska nudi puno više? Primjerice, odsjednete li u Budimpešti, ne morate u njoj boraviti sve vrijeme. Jasno, ne kažemo da doputujete i odmah nastavite dalje, ali zahvaljujući dobrom položaju na karti Budimpešta se nalazi u blizini raznih zanimljivih lokacija. Jezero Balaton, Šopron, terme i kulturna središta - mnoštvo je mjesta do kojih možete stići u sat do dva vožnje. Iskoristite tu priliku i u 24 sata obiđite što je moguće više. Dok ste u Budimpešti, zaboravite na auto. Naime, Budimpešta ima jedan od najstarijih sustava metroa u svijetu pa je centar jako dobro povezan sa svim dijelovima grada, što osim brzog putovanja omogućuje lakše istraživanje svih dijelova metropole. Uživajte!

Neka vas ime ne prevari

Ono što u Hrvatskoj jedemo kao gulaš u Mađarskoj je samo jedna vrsta njihova tradicionalnog i popularnog jela. Klasični gulaš više je nalik našoj povrtno-mesnoj bistroj juhi. Ako želite gulaš na kakav ste navikli doma i u uz njega tjesteninu ili nešto drugo, najprije komunicirajte s konobarom. U protivnom biste mogli ostati u šoku i nevjerici (ili se naći u neugodnoj situaciji) kad se ispred vas, umjesto gustog, zapaprenog (e da, Mađari su ovisni o začinskoj crvenoj paprici) i mirisnog obroka, nađe prozirna voda s komadićima mrkve i mesa.

Paprika, papar, papreno!!!

Jedan od mađarskih simbola je paprika u začinu, koja se koristi u ljutoj i slatkoj (blagoj) varijanti. Ovaj nadaleko poznat začin osnovni je sastojak nekoliko najpoznatijih jela. Jela sama po sebi nisu ljuta i pikantna, ali postaju ako im dodate papriku. Ona se poslužuje sa strane uz jelo, pa se obavezno informirajte o njezinoj jačini prije nego je stavite u jelo.

Ne kuckajte čašama!

Kada su 1849. Mađari izgubili u bitki za neovisnost, austrijske vlasti pogubile su 13 mađarskih vojnika. Pobjedu nad Mađarima, pričaju stariji žitelji Mađarske, proslavili su na ulicama Budimpešte nazdravljajući pivom u kriglama. Poraženi Mađari tad su se zavjetovali da narednih 150 godina neće kuckati čašama za vrijeme nazdravljanja. Iako je taj period prošao, ovo tiho obećanje i dalje je na snazi, posebice među starijim ljudima. Zato, umjesto glasnog lupanja staklom, u Mađarskoj (kao i u većini svijeta), podignite čašu u zrak i samo kimnite.

Ispijanje kave je ritual, ne obveza

Baš kao i u Hrvatskoj, poziv na kavu poziv je na druženje. Ispijanje kave ritual je koji traje i do sat vremena (ponekad i dulje), a za vrijeme kojega ugodno čavrljate s poznanicima ili naprosto čitate knjigu, meditirate. Zato, ma gdje bili, pronađite mirno mjesto na lijepoj poziciji i uživajte u šalici kave i razgledavanju znamenitosti. Nađete li neku od lokalnih slastičarnica, ovaj ritual mogao bi biti još slađi jer Mađari su poznati po prefinim kolačima i tortama. Mljac!

Bez fotića nikamo

Mađarska je zemlja nevjerojatno lijepih pejzaža. Bilo da ste usred grada, bilo na selu, uživat ćete u prizorima oko sebe. Ne dozvolite da vam putovanje prođe bez kamere jer ćete se pokajati. Mostovi, stara zdanja, obiteljske kuće, hrana, vinogradi... sve ćete poželjeti zabilježiti, stoga se pripremite i pazite da vam baterija fotića ili mobitela uvijek bude puna i spremna.

Rupe i birtije su in

Kad se navečer iz obilaska kulturnih središta vratite u svoju sobu u glavnom gradu, svakako izađite među lokalce. Da biste što više i što bolje osjetili mađarski duh, posjetite Sedmi distrikt, tzv. Židovsku četvrt u kojoj su napuštene zgrade pretvorene u pubove i barove. Iako na prvu izgledaju kao mjesta u koja ne biste željeli ući, u ovim cool objektima često ćete pronaći odličan glazbeni sadržaj, jeftinu cugu i veselu ekipu. Ako vas konobar zavoli, mogli biste dobiti i najkvalitetniju cugu za pristojan novac.

Boca za uspomenu

Mađarski vinari poznati su po vrhunskim kapljicama. Tokajac je najpoznatije vino, poznato kao 'vino za bogove'. Ako poželite popiti nešto kvalitetno, svakako probajte ovu sortu. Sigurni smo da ćete poželjeti još pa si u lokalnom bircu ili dućanu kupite još litru-dvije, da se sjećanje na putovanje produlji i nakon što se vratite doma.

Sport je državna valuta

Slično kao i Hrvati, Mađari su ludi za sportom. Osim što još uvijek njeguju konjičke sportove (konje i kola možete vidjeti na ulicama, na farmama, sajmovima, posvuda), oni su poznati po velikim sportašima. Njihova ljubav prema sportu ogromna je pa se nemojte začuditi kad, za vrijeme skorašnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu, na ulicama gradova zateknete ljude okupljene oko TV ekrana. Ako i sami volite sport, naprosto im se pridružite, ali pripazite za koji tim ćete navijati.