ZIMSKI FAVORITI

Ovih sedam trendova u skandinavskom duhu dominiraju domovima ljubitelja interijera

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 18.12.2020 08:52
  • Objavljeno 18.12.2020 u 08:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Mikheev / Alamy / Alamy / Profimedia

Po stilu života i dizajnu, čini se da su Skandinavci korak ispred svih. Ljubitelji interijera diljem svijeta godinama ne kriju naklonost prema minimalističkim komadima namještaja i stilu uređenja specifičnom za skandinavske zemlje

Jednostavnost, stil, udobnost i bezvremenski izgled riječi su koje najbolje opisuju skandinavski stil uređenja interijera, a upravo zahvaljujući navedenim karakteristikama posljednjih godina jedan je od omiljenijih.

Kao što je slučaj s brojnim drugim stilovima i skandinavski se iz sezone u sezonu nadograđuje, a prema riječima stručnjaka u svijetu interijera, ovih sedam trendova u skandinavskom duhu već su postali dominantnim prizorom u brojnim domovima.

Plišani flis i bukle

Kada govorimo o modi, takozvani teddy kaputi posljednjih godina dominiraju modnom scenom u hladnim mjesecima, a materijal plišanog flisa od kojeg su stvoreni, uz bukle, trend je koji se preslikao i na interijere. Plišani flis i bukle danas ukrašava tapecirani namještaj poput taburea, fotelji, sofa ili okvira ta krevet. Ove ugodne tkanine istaknute na namještaju predstavljaju savršen kontrast s glatkim površinama u skandivanskom duhu.

Svijeće

Za postizanje ugodne i pozivajuće atmosfere u domu uređenom u skandinavskom duhu, svijeće predstavljaju ključni dekorativni element, a uvjerljivo najpopularniji su modeli spiralnih svijeća u razigranoj paleti boja.

Okrugle i organske siluete

Osim svijeća predmeti poput vaza ili ukrasnih figura ove sezone također imaju iznenađujuće oblike i predstavljaju jedan od bitnih trendova kada je riječ o skandinavskom uređenju interijera.

Samt

Ova prepoznatljiva tkanina koja je vrhunac popularnosti doživjela 70-ih godina u svijet interijera vratila se u velikom stilu. U formi udobnoga kauča, fotelje ili jastučnice, samt istaknut u prostorijama poput spavaće sobe ili dnevnog boravka na najbolji način označava hladnu sezonu, a kao zavjese samt se koristi za naglašavanje cjelokupnog izgleda prostorije. Zahvaljujući svojoj rebrastoj strukturi, samt svakoj prostoriji u domu daruje potrebnu dubinu čineći savršen kontrast s tkaninama glatke strukture. Osim različitima komadima namještaja, samt je u domu moguće istaknuti i s jastučnicama.

Keramika

Bez obzira je li riječ o mat, lakiranim, šarenim, minimalističkim ili 'ružnim' verzijama keramičkog posuđa i vazi, riječ je o velikom sezonskom trendu u skandinavskom duhu.

Baršun

Uz plišani flis, bukle i samt, materijal baršuna podjednako je popularan. I ove zime ova mekana tkanina luksuznog izgleda jedan je od najvažnijih trendova u svijetu interijera.

Viseći ukras iznad blagovaonskog stola

Pogledom na domove ljubitelja skandinavskog stila do sada ste zasigurno primijetili detalj visećeg vijenca iznad blagovaonskog stola, koji je u blagdansko vrijeme može posebno zablistati uz grančice jele, suho cvijeće i tipične božićne ukrase. Ovaj maštoviti detalj koji sami možete izraditi jedan je od najvećih sezonskih trendova kada je riječ o skandinavskom uređenju interijera.