OPREZ!

Ove vas svakodnevne 'sitnice' čine starijima, a da toga niste ni svjesni

07.07.2018 u 17:07

Bionic
Reading

Nastajanje bora jasan je pokazatelj starenja na ljudskom licu, a posljedica je smanjivanja proizvodnje kolagena u tijelu tijekom godina. Njegovu proizvodnju potiče hormon rasta koji hipofiza, kako starimo, proizvodi sve manje, no otkrivene su određene kombinacije aminokiselina koje mogu potaknuti njegovo lučenje. Osim na ovaj način, znakove starenja možemo ublažiti i usporiti mijenjanjem nekih svakodnevnih navika

Hrana koja uzrokuje upale

Namirnice poput biljnih ulja, margarina, crvenog mesa, bijelog kruha i zaslađene prerađene hrane koje uzrokuju kronične upale štetne su za vašu kožu jer upale mogu ubrzati stvaranje bora. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama i alfa-linolenskom kiselinom (ALA), kao što su laneno sjeme, laneno ulje, avokado, losos i maslinovo ulje, mogu usporiti starenje jer pomažu koži zadržati mekan i podatan izgled.

Svježe voće i povrće obiluju cinkom, selenom, vitaminom C i betakarotenom, ključnim za proizvodnju kolagena i važnim u borbi protiv slobodnih radikala. Dobar izvor su također crvena paprika i mrkva, koji vam mogu biti i zdravi međuobrok, ili jedite više brokule koja količinom od jedne šalice zadovoljava ukupnu dnevno preporučenu količinu vitamina C.

Znanstvenici su nedavno otkrili da nedovoljan unos proteina može prouzročiti nabore ili pukotine na koži pa se pobrinite da ih unesete u svakom obroku.

Smanjena proizvodnja hormona ljudskog rasta

Između ostalih funkcija hormona rasta, koji proizvodi hipofiza, poticanje je stvaranja kolagena koji održava čvrstoću mišića i kože. Starenjem se prirodna proizvodnja kolagena usporava, zbog čega ona postaje tanja i opuštenija. Starenje ne možemo usporiti, ali možemo njegove učinke. Ispitivanja su pokazala da određene kombinacije aminokiselina mogu stimulirati proizvodnju hormona rasta, što potiče i proizvodnju kolagena koji kožu čini čvrstom i glatkom. Muškarci i žene koji su sudjelovali u istraživanju imali su više od šest puta veću razinu hormona rasta nego prije početka istraživanja, a ubrzao im se i metabolizam te su bili izdržljiviji.

Ljudi koji su uzimali hormon rasta kao dodatak prehrani primijetili su i sjajniju kožu, bolji sluh, veći seksualni nagon i više energije.

Opuštajući trenuci uz čašu

Alkohol je prirodni diuretik pa što ga više popijete, bit ćete dehidriraniji. Osim isušivanja kože, prekomjerno uživanje alkohola može potaknuti izbijanje rozaceje, akni i bora zbog kojih ćete se doimati starijima. Ne morate u potpunosti odbaciti čašu, ali s manje popijenog alkohola i vaša će jetra biti manje umorna i učinkovitija, a rezultati će biti vidljivi i na koži.

Stres

Jedan od najvećih neprijatelja vašeg tijela su stalna briga, tjeskoba i stres. Znanstvena studija čak ukazuje na to da stres uzrokovan poslom može imati štetno djelovanje na DNA u stanicama čovjeka. Mjereći duljinu dijelova DNA nazvanih telomeri, znanstvenici su otkrili kako su oni najkraći kod osoba koje su najviše na poslu bile izložene stresu. Skraćivanjem telomera naše se stanice oštećuju ili umiru, što ubrzava proces starenja. Osim toga, zbog stresa ubrzano stari mozak, povećava se krvni tlak, a remeti i vaš san i navike spavanja, što sve ne ide u prilog mladolikom izgledu.

Na stres koji vas pogađa na poslu teško je utjecati, ali možete promijeniti neke životne navike koje ublažavaju njegovo štetno djelovanje. Smanjite unos kofeina i izbjegavajte prerađenu hranu koja će stres prenijeti i na probavni sustav. Vježbanje joge ili meditacija mogu vam pomoći podignuti raspoloženje i smiriti um.

OKIDAČI UPALA

Hrana koju treba izbjegavati ako želite smršavjeti

Pogledaj galeriju

Premalo sna

Mnogi odrasli danas pate zbog nedovoljno noćnog sna. Porast tjelesne mase, slabljenje imunološkog sustava, smanjena usredotočenost, blijeda koža i otežano pamćenje samo su neke od posljedica neispunjavanja preporučene doze sna koja iznosi između sedam i devet sati.

Počnete li se držati ovih preporuka, pripazite da ne spavate predugo na jednoj strani lica jer se pokazalo kako i to može uzrokovati nastanak bora. Najlakše ćete to izbjeći spavanjem na leđima, a kako to nije uvijek jednostavno, pomoći si možete glatkijim jastučnicama, poput onih od satena ili svile.

Sunčanje i izlaganje UV zrakama

S obzirom na sve što može učiniti vašem tijelu, sunčanje je postalo jedna od nezdravijih navika. Osim opasnosti od raka, pretjerano izlaganje UV zračenju slabi stanice i krvne žile, zbog čega koža izgleda starije, a može postati i osjetljivija na modrice.

Redovitim nanošenjem kreme za sunčanje smanjit ćete rizik od razvoja raka kože, ali i spriječiti nastanak bora jer će vam ona ostati glatka i elastična. Nanosite je redovito dok god vrijeme provodite na suncu.

Ako ste štetnost UV zraka već osjetili na svojoj koži, nanesenu štetu djelomično možete popraviti tako da prilikom sljedećeg izlaska na sunce nanesete hidratantnu kremu s dodatkom vitamina C. Naime, istraživanja su pokazala da vitamin C nanesen na kožu sprečava opekline. Bolji učinak postići ćete ako još dodate vitamin E, a najbolji učinak postići ćete dodavanjem melatonina u mješavinu.

Pušenje

Ako vas srčane bolesti, neplodnost, rak mokraćnog mjehura, visoki krvni tlak i najčešće rak pluća kao posljedice pušenja nisu motivirale na odustajanje od ove nezdrave navike, neće vjerojatno ni činjenica da zbog pušenja izgledate starije. Svejedno ćemo vas upoznati s načinima na koje duhanski dim to čini. Ne morate patiti od psorijaze da bi vam pušenje pogoršavalo stanje kože, ono uzrokuje kroničan nedostatak kisika u stanicama i dovodi do izbjeljivanja kože i neujednačenog obojenja. Pušenje otežava i stvaranje kolagena, a zbog toga koža neće olabaviti samo na vašem licu, nego i na nadlakticama i grudima. Na koncu, način na koji se koriste mišići oko usta prilikom pušenja uzrokuje duboke bore, što dugogodišnjim pušačima daje ne baš atraktivan izgled.

MAKE UP TRIKOVI

Evo kako šminkom možete izbrisati bore i izgledati 10 godina mlađe

Pogledaj galeriju

Zapostavljanje njege kože oko očiju

Koža oko očiju među prvim je pokazateljima starenja jer je vrlo tanka i ima jako malo lojnih žlijezda. Stoga je važno na vrijeme početi sa svakodnevnom njegom tog područja kremama za oči koje sadrže peptide. Ovi spojevi najmanje dviju aminokiselina, koji povezani u određenim formacijama tvore bjelančevine, stimuliraju proizvodnju kolagena i zatežu kožu. Dobri saveznici u borbi protiv podbulosti, bora i podočnjaka su kofein i nikotinska kiselina (vitamin B3 ili niacin) pa ako ste skloni čitanju deklaracija, potrudite se da se nađu na popisu sastojaka vaših krema.

Zanemarivanje tjelovježbe

Tenisice koje ste okačili o klin zbog 'trkačevog lica' slobodno možete ponovno navući na noge, ali budite umjereni. Naime razgradnja kolagena, za koju stručnjaci vjeruju da se događa zbog smanjenog dotoka kisika u lice ili slobodnih radikala, događa se prilikom prekomjernih kardiovaskularnih treninga koji povećavaju broj otkucaja srca na 70 do 80 posto. Držite li se umjerene tjelovježbe koja će vaše otkucaje držati na 40 do 60 posto, nećete doprinijeti samo gubitku težine i učiniti dobro srcu i plućima, nego i mladolikijem izgledu kože.

Pogrešan način šminkanja

Nesavršenosti lica i znakovi starenja na njemu mogu se vješto prikriti šminkom, ali pogrešnom upotrebom ovog moćnog 'oružja' lice možete učiniti i starijim nego što jest. Tamniji puderi mogu se nakupiti u bore oko očiju i usta te ih još više naglasiti pa radije koristite svjetlije nijanse. Dobra zamjena su i tonirane hidratantne kreme koja će koži osim dobre pokrivenosti pružiti dodatni sjaj. Za jutarnji vedriji pogled možete se poslužiti starim holivudskim trikom i unutarnji rub donjeg kapka izvući bijelom olovkom.