tajne velikih majstora

6 pogrešaka u šminkanju koje svi radimo

21.05.2017 u 19:42

Bionic
Reading

Posljednjih godina profesionalno šminkanje doživjelo je svoj procvat i vrhunac. Gotovo se utrostručio broj profesionalaca koji su se odlučili baviti tim poslom. U Americi znatno prije nego kod nas, ali mora se priznati da je i Hrvatska bogatija za mnogo novih stručnjaka u tom području. Iako svakodnevno na društvenim mrežama možemo otkriti pokoji trik, uvijek je dobro čuti neki novi savjet onih koji su u tome na glasu kao najbolji. Zato je Kara Yoshimoto Bua, službena make up artistica Chanela, otkrila neke tajne toga zanata i skrenula pažnju na najčešće pogreške

1. Izbjegavajte tešku podlogu na cijelom licu

Kara Yoshimoto Bua kaže da je najveća pogreška koju mnogo žena jako često radi ta što prekrivaju cijelo lice teškim puderima. To ne samo da otežava izbalansirati nijansu vrata i lica već i konačan look neće biti onakav kakav ste očekivali. 'Nije lijepo prekriti cijelo lice s previše osnovne šminke kao što je puder – to može izgledati kao da je na vama glina', iskreno govori šminkerica koja radi s najvećim hollywoodskim zvijezdama. 'Umjesto toga pokažite što je više moguće prirodne kože. Bit ćete iznenađeno koliko malo šminke zapravo trebate', savjetuje Bua.

2. Umjesto primera koristite hidratantnu kremu

Mnoge zanima kako da lice izgleda svježe i lijepo nakon cijeloga dana provedenog s nanesenom šminkom. Kako bi izbjegli umorno i masno lice, poznata šminkerica skreće pozornost na prvi korak koji vjerojatno mnogi zaborave. Njega kože započinje zapravo puno prije samog šminkanja, osim što je bitno hidratizirati ju prije svakog spavanja, Kara savjetuje da se riješite trenutno vrlo popularnih primera i vratite se hidratantnim kremama za lice. Tako ona šminkanje slavnih ne započinje silikonskim primerom već kožu navlaži ili ružinom vodicom ili običnom kremom za lice. Tek nakon toga nanosi ostatak šminke i to je njezina tajna tako besprijekornih izgleda slavnih zvijezda. 

3. Bronzer zamijenite rumenilom

Poznata šminkerica otkriva kako na klijenticama svjetlije puti i kose, radije koristi rumenilo umjesto bronzera koji bi na takvom licu djelovao vrlo napadno i neprirodno. Također naglasila je i kako mnogo djevojaka i žena i dalje ne zna pravilno nanijeti rumenilo. Tajna je u poziciji koju treba pogoditi, a najmanje ćete pogriješiti nanesete li rumenilo na mjesto gdje ćete se i inače prirodno zarumenjeti. Kada nađete točnu poziciju, postepeno nanosite malo po malo rumenila, a ne sve odjednom kako bi na kraju dobili prirodan i svjež izgled.

4. Ne pretjerujte s iscrtavanjem usana

Želite punija usna pa posežete za olovkom za usne, obrubite ih ali nikako da dobijete taj prirodni efekt punijih usana. Evo njezine tajne koju skoro nije htjela otkriti. Nakon što obrubi usne odgovarajućom nijansom olovke koja se naravno poklapa i s nijansom ruža koji nanosi, Kara gornji rub usnice laganim pokretima četkicom tapka kako bi maknula onu strogu liniju koju je olovka napravila. Time postiže i duže zadržavanje boje na usnama ali i stvara iluziju veće gornje usnice na mnogo mekši i prirodniji način od samog iscrtavanja. 

5. Novi i još neisprobani proizvodi mogu dovesti do katastrofe

Kupili ste novu nijansu pudera, olovke za obrve ili pak novu nijansu ruža i jedva je čekate isprobati i pokazati svijetu. Strpite se i prvo pomnije pogledajte kako vam novi proizvod pristaje, a tek onda izlazite s njim u javnost. Profesionalka u svom poslu,  savjetuje da kad god nanesete neki proizvod koji do sada niste još koristili, obavezno prije izlaska iz kuće pronađite novi kut i drugačije svijetlo, po mogućnosti prirodno kako bi vidjeli pristaje li vam ono. Vaše svjetlo u kupaonici pred ogledalom gotovo nikad nije jednako onom na ulici, pa neki proizvodi mogu na vama izgledati potpuno drugačije nego što vam se to činilo kod kuće. 

6. Morate uživati u šminkanju

'Kada sam bila mala, imala sam običaj gledati svoju majku kako svako jutro nanosi šminku. Bila sam nervozna jer je to trajalo i po sat vremena', govori poznata šminkerica te dodajte kroz smijeh da tada nije znala da će je život kasnije odvesti baš tim putem koji joj se tada činio dosadnim. 'Što sam starija, to više shvaćam da postoje određene stvari koje radite sami sa sobom. Šminkanje je jedno od njih. Ne radi se tu toliko o narcizmu (OK, možda malo) ali bitnije je da radite nešto za sebe, a kada imate djecu i obitelj i kada se toliko toga događa oko vas, onda je to zbilja važno', objasnila je. Stoga, drage dame, nemojte osjećati krivnju zbog vremena potrošenog na šminkanje, već uživajte u tome.